Reţete de la cititori: Gnocchi cu sos alb, smochine şi pancetta- Pătraş Simona
Ingrediente: Pentru gnocchi: 500 g cartofi dulci, 125 g făină, 1 ou, 1/2 lingură de ulei, sare.
Pentru sosul alb avem nevoie de: 40 g unt, 40 g făină, 250 ml lapte, 50 ml smântână, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă nucşoară. Mai folosim: 4 smochine, 100 g pancetta, cimbrişor verde.
Mod de preparare:
Preparare gnocchi: Se spală cartofii în coajă şi se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă să se răcescă, apoi se strivesc ca pentru piure. Adăugăm oul, făina, sarea şi uleiul. Se frământă bine.
Pe masa de lucru dată cu făină şi cu mâinile date cu făină se face sul acest aluat şi tăiem felii egale de 2-3 cm care apoi le modelăm în suluri subţiri, puţin mai groase decât un deget.
Daţi cu făină masa şi mâinile de câte ori simţiţi că e necesar.
Din sulurile formate se taie bucăţele cam de 2, 3 cm grosime.
Bucăţelele rezultate se rulează pe furculiţa trecută prin făină, dându-le o formă aproape ovală şi cu striuri.
Gnocchi formaţi îi aşezaţi pe o suprafaţă pudrată cu făină.
Se pune o oală pe foc, cu multă apă şi sare şi când dă în clocot se pun gnocchi.
Când sunt fierţi se ridică la suprafaţă.
Preparare sos alb: Într-o cratiţă se pune untul la topit şi se adaugă toată cantitatea de făină odată, se căleşte (la foc moderat) amestecând mereu până ce compoziţia se omogenizează şi devine gălbuie.
Se stinge cu jumătate de cantitate de lapte şi se continuă amestecarea.
Când sosul clocoteşte şi începe să se îngroaşă se adaugă restul de lichid, nucşoara, sarea, piperul şi se lasă să fiarbă încă 8- 10 minute, iar la sfârşit punem smântâna lăsând să fiarbă încă 3 minute.
Smochinele spălate se taie felii, iar pancetta se taie bucăţi mici şi se călesc într-o tigaie cu puţin cimbrişor verde.
Gnocchi fierţi se aşează pe o farfurie, se adaugă sosul alb, iar deasupra punem smochinele şi pancetta.
Se servesc calde! Poftă bună!