Reţete de la cititori: Prăjitură cu krantz cu cremă de brânză – Anişoara Ursan
Ingrediente Blat: 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină, 3 linguri de ulei, un praf de sare, 2 plicuri zahăr vanilat. Crema: 400 g brânzică proaspătă de vaci cu smântână, un plic de gelatină, 75 g zahăr pudră, 2 p[licuri zahăr vanilat. Blat kranz: o ceşcuţă de zahăr, 200 g miez de nucă prăjit şi mărunţit, 1 ou mare (sau 2 mai mici). Decor: 100 g frişcă, câteva linguriţe de nes decofeinizat, circa 20 g miez de nucă întreg, prăjit.
Preparare
Se prepară blatul mixând albuşul cu praful de sare şi apoi cu zahărul, până se întăreşte. Gălbenuşurile se freacă cu uleiul, apoi se adaugă în albuş şi la sfârşit adăugăm făina. Se coace la foc temperat, circa 20 minute, în tavă tapetatată cu hârtie pentru copt. Se desprinde blatul copt de hârtie, apoi se taie în 2 jumătăţi egale.
Se prepară crema mixând bine brânzica cu zahărul şi la sfârşit cu gelatina hidratată cu apă rece şi topită la bain marin.
Se toarnă crema pe prima jumătate de blat pe care am pus-o într-o tavă mai mică şi mai înaltă apoi aşezăm deasupra cel de-al doilea blat şi presăm uşor cu mâna. Se dă la rece.
Se prepară krantzul topind ceşcuţa de zahăr până începe să capete culoarea maroniu deschis, apoi adăugăm miezul de nucă mărunţit şi amestecăm continuu. Tragem cratiţa de pe foc şi adăugăm oul bătut amestecând continuu. Se toarnă fierbinte peste ultimul blat al prăjiturii şi se întinde în strat uniform. Se dă prăjitura la rece cel puţin 2 ore înainte de a o tăia în pătrate potrivite care se decorează cu frişcă presărată cu nes şi bucăţi de miez de nucă.