Reţete de la cititori: Ruladă din bezea şi fructe de pădure- Alina Banţoi
Mod de preparare: Batem albuşurile cu un praf de sare. Când începe să se lege bezeaua, adăugăm pe rând câte o lingură de zahăr, continuăm baterea după fiecare lingură pentru a se topi zahărul cât mai bine. Punem esenţa de vanilie, sucul de lămâie şi amidonul alimentar.Albuşurile se bat cel puţin 10-15 minute, când luaţi între degete bezea, trebuie să nu se simtă zahărul deloc, abia atunci şi când răsturnaţi vasul cu susul în jos iar bezeaua nu pică, vă opriţi din mixat.
Tapetăm o tavă de 30/40 cu hârtie de copt, peste ea punem jumătate din cantitatea de migdale. Peste migdale, cu ajutorul unei spatule punem bezeaua şi o nivelăm să obţinem aceeaşi grosime peste tot. Deasupra bezelei, împrăştiem şi restul migdalelor.Dăm tava la cuptor la flacăra cea mai mică şi pe treapta cea mai de sus, cât mai departe de flacără. Subliniez aspectul acesta, fiind foarte important ca bezeaua să ne iasă albă şi frumoasă.
Tava se ţine în cuptor cam 40-60 minute în funcţie de cuptorul fiecăruia, este necesar totuşi să verificaţi din când în când. Bezeaua este gata când exteriorul este tare, crocant, dar rămâne alb. După ce oprim focul, se lasă în cuptor să se răcească cam un sfert de oră şi abia apoi se scoate din cuptor şi se lasă până se răceşte de tot.Se bate frişca cu întăritorul şi cu zahărul vanilat. Fructele de pădure, dacă sunt congelate, se scurg întâi, se dau deoparte câteva fructe pentru decor, iar cele rămase se amestecă uşor cu 1-2 linguri zahăr.Punem pe masă un prosop uşor umezit, peste el o foaie de copt.
Ţinând cu grijă tava, răsturnăm peste prosop şi hârtia de copt, bezeaua răcită. Dezlipim hârtia cu care a stat în tavă. Răsturnăm frişca deasupra foii de bezea, o nivelăm pe toată suprafaţa bezelei, evitând să o întindem spre marginile foii. Presărăm fructele de pădure scurse de zeamă.
Ajutându-ne de prosop, rulăm foaia încet şi cu grijă să nu se rupă. Cu ajutorul unei palete, mutăm rulada pe un platou, o ornăm cu fructele de pădure rămase şi cu un pic de frişcă. Eu am adăugat şi trei feliuţe de portocală trase în unt în care am topit o lingură de zahăr.Se dă rulada la frigider pentru 3-4 ore după care puteţi tăia şi servi.