Reţete de la cititori: Tort cu cremă mascarpone - Mirela Miclescu
Mod de preparare: Separăm ouăle, mixăm albuşurile şi apoi adăugăm zahărul treptat. După ce albuşurile au fost bătute bine şi zahărul s-a topit de tot adăugăm gălbenuşurile amestecate cu uleiul.
Apoi făina se amestecă cu praful de copt şi se adaugă în compoziţie. Apoi se presară nuca măcinată şi se amestecă încet cu o lingură de sus în jos. Aluatul se coace în cuptorul încins şi la foc moderat pentru circa 25 minute. Rece se taie în 3 felii egale .
Crema mascarpone: 4 gălbenuşuri, 100 ml lapte rece, 100 g ciocolată albă, 2 cutii de mascarpone (500 g), 200 g zahăr, 1 plic de gelatină (10 grame), 500 ml frişcă lichidă.
Gălbenuşurile se freacă împreună cu zahărul până când devin albe. Se adaugă laptele rece şi apoi ciocolata. Se pune vasul pe foc şi se amestecă continuu până se îngroaşă bine. Se lasă la rece crema. Când s-a răcorit suficient se adaugă gelatina hidratată în prealabil şi încălzită câteva secunde la baie de aburi sau microunde (granulele trebuie să fie dizolvate).
Se omogenizează totul şi se dă la rece. Crema aceasta se amestecă cu mascarpone, se mixează, apoi se adaugă frişca bătută bine şi o esenţă de vanilie (fiolă).Însiropăm puţin blaturile cu un sirop făcut dintr-o cană de zahăr şi una de apă şi apoi punem crema între feliile de blat. Cu crema rămasă îmbrăcăm tortul şi apoi îl decorăm cu floricele şi bombonele.