Reţete de la cititori: Tort cu frişcă şi fructe – Brînduşa Aluculesei
Ingrediente: 8 ouă, 6 linguri nucă măcinată, 2 linguri făină grâu, 1 plic praf de copt1 cutie compot de ananas, o portocală, 2 kiwi, coaja de la o lămâie, 8 pliculeţe zahăr vanilat, 1 kg smântână, 12 linguri de zahăr, 1 plic gelatină, 1 lingură oţet de mere.
Pentru frişcă: Punem smântâna în vasul de la robot, adăugăm 4 pliculeţe de zahăr vanilat şi 4 linguri de zahăr şi mixăm până obţinem frişca.
Pentru blat: Punem în vasul de la robot albuşurile, 8 linguri de zahăr şi 4 pliculeţe de zahăr vanilat şi mixăm la viteza mare până obţinem o spumă albă şi cremoasă, apoi adăugăm gălbenuşurile şi continuăm mixarea până se încorporează perfect. Adăugăm nucile măcinate, făina de grâu, coaja de lămâie şi praful de copt stins cu oţet de mere şi mixăm până obţinem o compoziţie omogenă, apoi oprim mixarea si turnăm compoziţia într-o tavă cu fund detaşabil în care am pus hârtie de copt şi dăm tava la cuptor pentru o oră la foc potrivit. Când este gata oprim focul şi lăsăm pe aragaz să se răcească blatul. Într-un vas punem siropul de la compot, adăugăm 1 plic de gelatină şi îl punem pe aragaz deasupra unei oale cu apă ce este pe foc şi amestecăm uşor până se topeşte bine gelatina, apoi turnăm siropul peste ananasul pe care l-am făcut pasta în robot şi amestecăm uşor. Când blatul s-a răcit îl tăiem în două pe orizontală, punem prima foaie de blat în tava cu fund detaşabil şi însiropăm foaia cu puţin sirop de la un compot de prune, peste foaie punem compoziţia obţinută din compot şi gelatina şi dăm tava la frigider câteva ore. Când s-a întărit compoziţia de ananas adăugăm un strat de frişcă, îl întindem, mai aşezăm o foaie de blat, o însiropăm şi ornăm tortul după gust şi preferinţe cu fructe.