Reţete de la cititori: Tort cu lapte de capră şi ciocolată amară- Elena Panait
Mod de preparare: Blat: Se bat bine gălbenuşurile cu 6 linguri de zahăr. Separat, se bat albuşurile cu un praf de sare foarte bine, astfel încât să devină o spumă tare. Compoziţia de gălbenuşuri, bătute cu zahărul, se toarnă peste albuşuri, puţin câte puţin şi se mixează. Se adaugă făina şi se amestecă cu o lingură de lemn, imediat se pune praful de copt nestins şi esenţa de vanilie. Se pune într-o formă în care am pus hârtie de copt, apoi o băgăm în cuptorul încins pentru maxim 15 minute la foc mic.
Crema: Se freacă cele 4 gălbenuşuri cu 200 g zahăr într-un vas, se amestecă cu făina şi treptat se adaugă laptele de capră călduţ, timp în care amestecăm mereu cu o lingură de lemn. Se adaugă 1 plic de zahăr vanilat şi se pune într-o cratiţă la foc mic, amestecându-se mereu până dă în fiert, se mai lasă pe foc maxim 3 minute timp în care adăugăm şi untul. Se ia apoi de pe foc, se pune esenţa de vanilie, se mai amestecă puţin şi se lasă la răcit.
Sirop: 150 g zahăr le fierbem în 2 căni de apă şi esenţă de vanilie. După ce s-a răcit blatul, îl tăiem în două, sau in trei, în funcţie de grosimea blatului, pe orizontală şi-l însiropăm, îl lăsăm însiropat, la frigider, 2-3 ore, apoi îl scoatem şi îi punem crema, un rând blat, un rând cremă, iar blat. Deasupra se topeşte ciocolată amară cu care îmbrăcăm tortul apoi ornăm .