Reţete de la cititori: Tort cu nucă şi ciocolată – Ermina Vlăsceanu
Blat: 5 ouă, o cană de zahăr, 5 linguri ulei, o cana făină, un plic de praf de copt, 3 linguri amidon, 3 linguri nuci măcinate, esenţa de vanilie.
Preparare
Albuşurile se bat spumă cu zahărul apoi se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, uleiul, făina cernută cu praful de copt şi amidonul, iar la final nuca şi esenţa. Se toarnă compoziţia în forma de tort (24 cm) tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul încălzit înainte. Crema de ciocolată: 400 g ciocolată, 200 g unt. Se pun pe foc şi se amestecă până când se topeşte ciocolata, fără să fiarbă în clocot. Crema de vanilie: 5 gălbenuşuri, un plic de budincă de vanilie, 150 g zahăr, 200 ml lapte, 200 g unt. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă praful de budincă şi laptele apoi se pune la fiert până când clocoteşte şi se îngroaşă. Se lasă să se răcească. Untul se freacă bine apoi se adaugă peste el câte puţin din crema de budincă. Se taie blatul în 3 foi care se însiropează cu un sirop făcut din apă, zahăr şi esenţă de rom. Asamblare: blat+cremă de ciocolata+blat+crema de vanilie+blat. Tortul se îmbracă în cremă de ciocolată şi se ornează cu ornamente făcute tot din cremă de ciocolată.