Reţete de la citittori: Prăjitura Şarlota-Pîrvuleţ Nicoleta
Pentru şarlotă: 7 ouă, 5 pliculeţe gelatină albă, 4 linguri făină, 1 litru lapte, 6 linguri zahăr, 2 linguri cacao, 500 ml frişcă lichidă, 2 pliculete zahăr vanilat
Mod de preparare: Pentru blat, se pregăteşte o tavă de 33/23 cm tapetată cu hârtie pergament. Se freacă gălbenuşurile cu sarea, vanilia şi zahărul până îşi dublează volumul, apoi se adaugă făina, iar, la sfârşit, albuşurile bătute spumă tare şi se amestecă uşor, de jos în sus. Se toarnă compoziţia în tavă şi se bagă în cuptorul preîncălzit, la 180° C, pentru 30-35 de minute.
După ce s-a rumenit, se scoate şi se lasă la răcit. Între timp, se pregătește şarlota. Se lasă gelatina la înmuiat în 300 ml de lapte rece. Se amestecă gălbenuşurile cu un praf de sare, 4 linguri de zahăr şi cele 4 linguri de făină. Se toarnă restul de lapte şi se amestecă bine cu mixerul. Se pune compoziţia într-o oală şi se bagă la foc mic, amestecând continuu până se îngroaşă, dar, atenţie, fără să fiarbă. După ce s-a îngroşat, se ia de pe foc şi se adaugă gelatina topită. Se pune oala într-un vas cu apă rece, să se răcorească.
Albuşurile se bat spumă, cu 8 linguri de zahăr ca la bezele, şi se amestecă în compoziţia răcită de lapte. Se bate frişca spumă cu restul de zahăr (4 linguri). Se opreşte puţină frişcă pentru ornat, iar restul se amestecă în cremă. Se împarte compoziţia în 2 părţi: în una se pun 2 linguri de cacao şi în cealaltă zahărul vanilat.
Se mai lasă puţin la frigider, 15-20 de minute. Se tapetează tava în care s-a copt blatul cu folie de plastic, se pune blatul, apoi se aşază alternativ straturi din compoziţia de şarlotă. Se mai lasă la frigider pentru 2 ore, se scoate şi se taie după preferinţă, apoi se decorează cu frişca păstrată.