Secretul clătitelor perfecte. Ordinea corectă a ingredientelor care le face pufoase și delicioase

Clătitele sunt unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din lume – simple, rapide și potrivite pentru orice moment al zilei. Totuși, pentru a obține acea textură ideală – subțiri, dar în același timp pufoase și fără cocoloașe – nu este suficient să ai ingredientele potrivite. Secretul reușitei stă în ordinea în care le amesteci.

Clătitele sunt unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din lume.
Clătitele sunt unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din lume.

Regula de aur

Chefi și pasionați de gătit recomandă o tehnică simplă, dar esențială: întâi amesteci ingredientele dense, apoi adaugi lichidele.

Această metodă previne formarea cocoloașelor și dă aluatului o textură mătăsoasă.

Pașii corecți pentru un aluat reușit

  1. Într-un bol adânc, pune ouăle și untul topit, apoi adaugă făina. Amestecă energic cu un tel până obții o pastă groasă și omogenă. De ce? – Untul formează un strat protector în jurul particulelor de făină, ceea ce împiedică aglomerarea atunci când vei adăuga laptele.
  2. Adaugă laptele călduț treptat, amestecând continuu. Temperatura moderată ajută la omogenizare și la activarea glutenului în mod uniform.
  3. Când laptele este complet încorporat, adaugă restul ingredientelor: zahăr (dacă vrei clătite dulci), un praf de sare, esență de vanilie sau coajă de lămâie. Amestecă ușor.
  4. Lasă aluatul acoperit la temperatura camerei 20-30 de minute. Aceasta relaxează glutenul și face clătitele mai elastice și mai fragede.

Rețeta clasică pentru clătite pufoase

Ingrediente:

  • 2 ouă mari
  • 200 g făină
  • 300 ml lapte călduț
  • 30 g unt topit
  • 1 lingură zahăr (opțional)
  • 1 praf de sare
  • Esență de vanilie sau coajă de lămâie, după gust

Mod de preparare:

  1. Amestecă ouăle cu untul topit și făina până la omogenizare.
  2. Adaugă laptele călduț în fir subțire, amestecând continuu.
  3. Încorporează zahărul, sarea și aromele preferate.
  4. Lasă aluatul să se odihnească 20-30 de minute.
  5. Încinge o tigaie antiaderentă, unge-o ușor cu unt sau ulei, și coace clătitele câte 1 minut pe fiecare parte.

 Sfaturi bonus pentru clătite perfecte:

  • Folosește telul în loc de mixer pentru a evita incorporarea excesivă de aer, care poate face clătitele mai tari.
  • Nu întoarce clătita mai devreme de apariția bulelor pe suprafață.
  • Dacă vrei clătite mai bogate în aromă, folosește lapte integral și adaugă puțină smântână lichidă în aluat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii, foto shutterstock jpg
Chiftele in tigaie Foto Shutterstock jpeg
horoscop png
inchirieri auto jpg
articolclick 16x9 png
cocos apa)istock jpg
10 09 Click ro jpg
Alba Iulia jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net