Sirop de cătină- Angelica Nistor
Ingrediente: 1 kg boabe de cătină, 0.750-1 kg.miere (depinde cât vreţi de dulce)
Mod de preparare: După ce avem boabele, le spălăm bine şi apoi le scurgem. Le punem pe un şervet de hârtie şi foarte uşor le ştergem să fie bine uscate sau le putem lăsa şi la uscat, fiecare în funcţie de cât timp dispune.
2. Le punem într-un mojar mare de lemn şi cu o merdenea ...tot de lemn (să nu fie de metal, deoarece se oxidează) le spargem cât de bine putem, inclusiv sâmburii deoarece şi aceştia sunt plini de vitamine. Pasăm sau strecurăm apoi totul printr-o sită foarte fină sau printr-un tifon. Resturile boabelor nu le aruncăm, le punem deoparte.
3. Siropul rezultat îl amestecăm cu mierea până totul este bine combinat.
4. Turnăm siropul în sticle închise ermetic. Punem sticlele la păstrare la frigider şi timp de 7 zile, în fiecare zi întoarcem sticla de câteva ori de sus în jos pentru a se amesteca şi macerarea să se facă uniform.
5. În fiecare dimineaţă înainte de a-l consuma agităm bine sticla şi bem câte 2 linguriţe pe stomacul gol, nicidecum după prânz pentru cei care vor să doarmă, căci efectul revigorant este mai puternic decât cel al cafelei.
Din cantităţile date mi-a ieşit aproximativ un litru de sirop.