Te învăţăm să faci cele mai bune dulceţuri cu fructe de sezon

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Cele mai aşteptate fructe de primăvară, căpşunele şi cireşele, au invadat pieţele, însă preţurile sunt destul de piperate. Chiar şi aşa, vânzătorii nu duc lipsă de clienţi, pentru că acum e momentul când facem dulceaţă, gemuri, compot şi sirop. Click! îţi spune câţi bani vei scoate din buzunare dacă vrei să te bucuri de savoarea acestor fructe şi pe timp de iarnă şi îţi dă câteva reţete delicioase.

În piaţa Gorjului, kilogramul de cireşe porneşte de la 15 lei şi ajunge până la 25 de lei. Pe unele tarabe nu sunt afişate preţurile, semn că poţi negocia cu vânzătorii. „Cât e kilu’?” „20 de lei, dar las la 18. Cât vă dau?”, ne întreabă un tânăr care vindea fructe. Alţii te lasă să le guşti marfa. „Hai domniţă, e pe gustate!!!” În piaţa Veteranilor, cele mai ieftine cireşe sunt la 10 lei kilogramul, iar căpşunile se vând cu 7, 8, 9 şi 10 lei, cele mai scumpe. În piaţa Obor din Capitală, aceeaşi poveste: cireşele cele mai scumpe te costă 25 de lei, iar în piaţa Măguricea din cartierul Aviaţiei ajung la 50 de lei kilogramul.Dacă vrei să prepari dulceaţă, gem, compot sau sirop de care să te bucuri la iarnă, iată câteva reţete fără conservanţi care se pregătesc simplu şi foarte rapid. Uite ce ai de făcut!

Dulceaţă de cireşe

  • Ingrediente: 1 kg cireşe fără sâmburi, 1 kg zahăr, zeama de la o lămâie.

  • Preparare: Cireşele se amestecă cu zahărul într-o oală care, apoi, se pune pe foc mic. În timpul fierberii, se va forma spumă, care trebuie îndepărtată. După ce observi că spuma nu se mai formează, adaugă zeama de lămâie. Dulceaţa este gata când pare legată. Se probează picurând câţiva stropi de sirop într-un phar cu apă rece: dacă stropii îşi păstrează forma şi nu se împrăştie, atunci dulceaţa poate fi luată de pe foc. Aceasta se pune în borcane curate şi uscate, iar apoi se înfiletează capacele.

Compot de cireşe

  • Ingrediente: 1 kg cireşe fără sâmburi, 500 kg zahăr, suc de la o jumătate de lămâie.

  • Preparare: Se fierb cireşele în 150 ml de apă. Când fructele încep să se înmoaie puţin, se adaugă zahărul şi se amestecă până se dizolvă complet. Apoi, se adaugă sucul de lămâie, se amestecă şi se lasă în continuare la fiert. Când cireşele sunt suficient de moi, iar lichidul devine siropos, compotul se răstoarnă în borcane sterilizate.

Dulceaţă de căpşuni

  • Ingrediente: 1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 200 ml apă, sucul de la jumătate de lămâie.

  • Preparare: Căpşunile se curăţă de codiţe, se spală şi se scurg de apă. Toarnă într-o cratiţă 200 ml de apă şi, după ce începe să fiarbă, adaugă zahărul şi sucul de lămâie amestecând până când se formează un sirop. Apoi, se pun căpşunile şi se amestecă uşor. Lasă-le 5 minute să fiarbă, stinge focul şi lasă dulceaţa să se răcească. Strecoar-o şi lasă fructele deoparte. Fierbe în continuare siropul până când ajunge la consistenţa dorită. Adaugă fructele în sirop şi mai lasă la fiert la foc mic 5-10 minute. La sfârşit, toarnă dulceaţa în borcane curate, uscate şi sterilizate.

Sirop de căpşuni

  • Ingrediente: 2 kg căpşuni, 1 kg zahăr.

  • Preparare: Se îndepărtează codiţele, iar căpşunele se spală cu apă rece. Apoi, se pun într-un vas şi se adaugă zahărul. Se lasă câteva ore, pentru ca sucul din fructe să se amestece cu zahărul, până obţinem un sirop. Se scurge siropul cu ajutorul unei site şi se pune la fiert. După ce începe să clocotească se va forma spumă, pe care trebuie s-o înlături de câteva ori. Se fierbe în continuare până când siropul devine mai consistent. Apoi, se închide focul, iar siropul se toarnă în sticle curate şi sterilizate. Se pun capacele şi se depozitează în cămară, la loc uscat şi răcoros.

Beneficiile fructelor de primăvarăCireşe

  • Cireşele previn apariţia cancerului, deoarece conţin antioxidanţi care menţin sănătatea celulelor ajutându-le în procesul lor de detoxifiere.
  • Aceste fructe sunt cunoscute pentru proprietăţile lor analgezice, diminuând durerea de oase şi musculară.
  • Scad nivelul de colesterol din sânge şi previn apariţia bolilor cardiovasculare.

Căpşuni

  • Previn afecţiunile oculare datorită conţinutului ridicat de vitamina C şi al complexului de vitamine B.
  • Tratează anemia, astenia şi insomniile, asigurând o bună funcţionalitate a organismului.
  • Previn apariţia malformaţiilor în timpul sarcinii deoarece conţin acid folic – un compus care ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net