Tort «buturugă» - Adina Stoica
Ingrediente
Blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 3linguri făină, 2 linguri cacao, 50 g unt, praf copt;
Cremă: 2 cutii mascarpone, 400 ml frişcă, 1 baton vanilie, frăguţe, zmeură;
Pentru crema de deasupra: 300 g ciocolată menaj, 200 ml frişcă;
Pentru decor: mac, nucă, cocos verde, migdale, zmeură, frăguţe.
Mod de preparare
Prima dată facem un blat. Separăm albuşurile de gălbenuşuri, le punem în vase separate, iar cu ajutorul unui mixer, mixăm albuşele. Când s-au întărit adăugăm zahărul în ploaie, apoi se mixează până se topeşte zahărul, se adaugă gălbenuşurile şi ne folosim de o lingură de lemn.
Se amestecă continuu într-o singură direcţie, apoi se adaugă şi făina şi cacaoa în “ploaie” şi 1/2 praf copt. Ungem o tavă mare cu unt sau punem hârtie de copt şi dăm la cuptorul bine încins cca 15-20 min la foc mediu. Când este copt blatul se scoate şi se răstoarnă pe un prosop umed, îl rulăm şi-l lăsăm la răcit în prosop.
Între timp pregătim crema
Se mixează frişca, cu batonul de vanilie, până se întăreşte, apoi se adaugă mascarpone şi se mixează până devine omogen. Desfacem blatul, îl tăiem în 3. O bucată mai mare şi 2 bucăţi mai mici aşa am ales eu să fac. Se întinde crema şi punem fructele. Aşezăm pe un platou sau tavă .
Pregătim a doua cremă
Se pune pe foc, într-o cratiţă frişca. Nu o lăsăm să dea în clocot, adăugăm şi ciocolată de menaj, se topeşte şi devine cremoasă. Se lasă să se răcească pentru a se întări, iar apoi se pune pe “buturugă”, ornăm cum dorim, putem folosi şi mac, nucă de cocos verde, fructe, migdale. Tortul trebuie să arăte bine şi să fie şi gustos! Poftă bună