Tort cu afine- Liana Toma
Ingrediente: 218 g biscuiţi digestivi. 100 ml lapte condensat.Crema: 500 g brânză proaspătă de vaci, 300 ml frişcă lichidă, 1 banană, 200 g zahăr.
Sirop de afine: 300 g afine, 200 g zahăr, 200 ml apă, 2 linguri lichior de migdale Disaronno, coajă de lămâie/portocală.
Mod de preparare: Am folosit un pachet întreg de biscuiţi digestivi, de aceea este acest gramaj de 218 g...aşa scria pe ambalaj. I-am sfărâmat uşor între degete, deoarece sunt foarte fragezi şi au un miros atât de plăcut, încât nu vrei să-i împarţi cu nimeni. Am folosit cam 100 ml de lapte condensat, amestecându-l cu biscuiţii fărâmiţaţi. Într-o tavă rotundă de tort am pus pasta de biscuiţi şi am apăsat bine de tot, apoi am dat la rece.
Crema: Brânza proaspătă de vaci am frecat-o cu zahărul, până când acesta s-a topit şi am obţinut o cremă foarte fină. Apoi, am tăiat felii o banană şi le-am amestecat foarte bine în crema de brânză. Frişca lichidă am bătut-o bine de tot, apoi am amestecat-o cu brânza. Am pus crema de brânză peste blatul de biscuiţi şi am dat la rece. Vreau să vă zic că nu am folosit gelatină şi nici întăritor de frişcă şi crema s-a comportat minunat!!!!!
Siropul: Am lăsat afinele sub un jet de apă, le-am curăţat de frunzuliţe şi codiţe şi le-am pus la fiert împreună cu apa şi zahărul. Când a dat în clocot am pus lichiorul şi coaja de portocală. Am mai lăsat pe foc până a scăzut şi s-a transformat în sirop.
Ca să fiu sigură că s-a îngroşat şi nu curge, am pus o lingură plină de sirop cu afine pe o farfurie şi am lăsat-o puţin să se răcească, apoi am înclinat-o. S-a urnit cu greu din loc, deci n-a curs, ceea ce înseamnă că s-a transformat în sirop. Am tras de pe foc şi am lăsat să se răcească.Când s-a răcit complet am pus siropul cu afinele peste crema de brânză. şi am dat la rece.
Apoi am taiat o felie...Spectaculos! Siropul s-a infiltrat în crema de brânză şi a mângâiat-o fin şi uşor până jos, în fire subţiri şi dulci.