Tort de ciocolată - Elena Ripa
Ingrediente: 50 g cacao pudră, 3 gălbenuşuri, 8 ouă, 1/2 ml lapte, 800 g zahăr, 150 g zahăr pudră, 30 g oţet, 3-4 linguri făină albă, 300 g apă călduţă, 1 esenţă rom, 1 linguriţă coajă lămâie, 4-5 ceaşti compot ananas sau orice compot, 200 g unt sau margarina, 2-3 lingura fructe mărunţite.
Mod de preparare:
Blat: Se bat albuşurile împreună cu zahărul până se obţine o spumă consistentă.
Când spuma este suficient de tare, se adaugă gălbenuşurile bătute bine cu esenţa de vanilie, coaja rasă de lămâie şi se omogenizează bine.
Se adaugă treptat făina în care a fost amestecat praful de copt, se omogenizează bine.
Compoziţia se va coace într-o formă de tort unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se lasă la cuptor cam o jumătate de oră (depinde de cuptor).
Crema: 150 g zahăr, 3 gălbenuşuri, 1/2 lapte, 200 g unt (margarină), 50 g cacao (sau mai puţin dacă este închisă tare la culoare), 3-4 linguri făină, 1 lingură fructe.
Punem laptele la fiert înpreună cu făina la foc mic, amestecăm în continuu până se îngroaşă (de consistenţa unei smântâni) să nu se lipească de fundul vasului, apoi dăm la răcit.
Gălbenuşurile le frecăm cu zahărul până se formează o cremă spumoasă.
Peste această compoziţie adăugăm şi cacao şi omogenizăm bine.
Această compoziţie o adăugăm peste crema de lapte preparată înainte şi se omogenizează. Se pun împreună pe foc şi se fierb la foc mic până se îngroaşă (amestecând în continuu) ca o smântână (groasă, groasă).
Dăm deoparte de pe foc şi adăugăm untul şi fructele şi amestecăm bine până se încorporează tot untul şi lăsăm la răcit.
Trandafirii:
Ingrediente: 800 g zahăr, 300 g apă şi 30 g oţet.
Facem un sirop fiert până face băşici. Îl dăm deoparte, punem culoare, apoi răsturnăm pe placa de marmură, după care se întinde şi se lucrează până devine lucioasă.
Cât este încă fierbinte, se ia câte puţin şi se modelează petale mici pentru mijloc şi petale mai mari pentru margini. La sfârşit se fac şi frunze.
Blatul preparat cu o zi înainte, se taie în 3 părţi egale care se însiropează cu compotul de ananas.
Primul blat se însiropează, se aşează un strat de cremă şi tot aşa până se termină. Îl dăm la frigider pentru 1 noapte.
A doua zi îl îmbrăcăm în ciocolată. Cuburile de ciocolată le topim in baie de aburi, cu 5 linguri de ulei.
Ornăm cu trandafiraşi (sau ce doreşte fiecare).
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!