10 greşeli pe care le faci când îţi cumperi cosmetice
Să îţi găseşti cosmeticele potrivite, cele care te pun cel mai bine în valoare, dintre sutele de produse existente pe rafturi, a devenit o grea încercare pentru doamne şi domnişoare.
Rujuri sau glossuri, cremoase sau rezistente, farduri care îţi iau ochii, fonduri de ten în zeci de nuanţe, parfumuri care parcă te ameţesc, în încercarea ta de a-l găsi pe cel mai frumos, ai vrea să le cumperi pe toate şi, totuşi, foarte puţine ţi se potrivesc cu adevărat. Cum alegi? Iată ce greşeli trebuie să eviţi.
1 Cumperi fără să ai nevoie. Pentru multe femei, cumpărarea de cosmetice este doar un capriciu, o pasiune, o dorinţă căreia cu greu îi pot face faţă. Imposibil să nu găsească ceva interesant dacă ajung în faţa standului cu farduri, rujuri, parfumuri. Pentru a nu-ţi umple sertarele cu tot felul de cosmetice pe care nu apuci să le foloseşti, de care uiţi după o săptămână şi ajung să expire, mai bine faci o inventariere a produselor, atunci când mergi la cumpărături. Vezi ce nuanţe de rujuri sau de farduri ţi-ar lipsi, ce produse sunt pe cale să se termine.
2 Nu iei în calcul trecerea de la un anotimp la altul. Fondul de ten care ţi se potrivea perfect în luna august, atunci când l-ai cumpărat tu, va fi prea închis acum, în sezonul rece, când bronzul ţi s-a mai dus. Se va vedea ca o mască, aşa că, indicat ar fi să-ţi iei un produs într-o nuanţă mai deschisă.
3 Testezi fondul de ten în spaţiu închis, în lumina artificială. Se vede diferit de la lumină la lumină. Poţi să-ţi dai seama de nuanţa corectă doar în lumina naturală. După ce ai aplicat o picătură pe piele, ieşi puţin afară şi vezi cum se vede. Dacă nu e în exact aceeaşi nuanţă cu pielea sau nu îţi place textura, nu e recomandat să-l cumperi. Fondul de ten pentru testare se aplică pe mandibulă, înspre gât, nu pe mână, unde nuanţa pielii poate fi puţin diferită.
4 Foloseşti testerele de rujuri direct pe buze. Nu este igienic. Ele intră des în contact cu aerul şi ajung îmbibate cu germeni şi microbi. Te poţi alege cu herpes, stafilococi, inclusiv virusuri gripale. Poţi, eventual, să testezi pe mână sau să-i ceri vânzătoarei să cureţe cu un şerveţel partea produsului care ar intra în contact cu pielea ta.
5 Testezi mascara şi fardurile de pleoape. Ca şi rujul, acestea sunt manevrate de tot felul de persoane care le ating cu mâinile murdare. Dacă le vei aplica pe faţă, rişti alergii de contact, eczeme, dermatite, conjunctivite. Fardurile se testează tot pe mână, iar despre calitatea rimelului te poţi ghida după tipul de periuţă. Avem încredere în experienţa ta în acest domeniu, cu siguranţă vei şti să evaluezi corect ce ţi se potriveşte.
6 Nu ştii să cumperi cremele de faţă adecvate tipului tău de ten. E important să identifici dacă ai ten mixt, sau uscat, sau sensibil, şi să alegi crema cu care te înţelegi cel mai bine. De asemenea, nu folosi noaptea creme de zi şi ziua creme de noapte! E o diferenţă între ele. Crema de zi conţine şi factor de protecţie care, pe timpul nopţii, îţi încarcă inutil tenul, iar cea de noapte e prea grasă şi uleioasă pentru perioada zilei.
7 Nu cumperi produsele sigilate. În acest fel, nu vei şti când urmează să expire, termenul de valabilitate al multor cosmetice calculându-se din momentul deschiderii.
8 Le cumperi de la colţ de stradă, mărci necunoscute. Rişti să dai banii degeaba şi să-ţi umpli trusa de cosmetice cu multe produse ieftine, dar de proastă calitate. Mai bine un produs, şi bun.
9 Atunci când cumperi parfum, amesteci mirosurile, te decizi pe loc. Dacă tot dai o grămadă de bani pe un parfum, testează-l pe piele, apoi mergi câteva minute şi mai plimbă-te prin magazine. Vezi cum aroma se estompează, care sunt notele care persistă şi dacă mirosul care rămâne pe piele este ceea ce-ţi place cu adevărat. E o greşeală să te hotărăşti în trei minute.
10 Nu citeşti ingredientele de pe etichetă. Vei spune, poate, că degeaba le citeşti. Denumirile ingredientelor nu-ţi spun nimic. Însă dacă ştii că eşti alergic, că nu orice cremă îţi face bine, cere sfatul medicului tău dermatolog sau al unui biochimist, care îţi va spune de ce să te fereşti.
Noutăţile lunii
- Gama Roseliane de la Uriage conţine trei produse pentru îngrijirea tenului cu roşeaţă, cuperoză, rozacee... Hidratează şi reduce vizibil roşeaţa. Ai fluid demachiant (58 lei), cremă anti-roşeaţă (56 lei) şi cremă cu fond de ten (57 lei)
- Fard de ochi e.l.f, 22 lei, pe www.eyeslipsface.com.ro
- Balsam cu ulei de argan de la Kativa, dă strălucire şi hidratează părul uscat, pe www.exclusivcosmetics.ro
- Pentru prima dată, Oriflame foloseşte celulele stem provenite din plante în formula produselor din gama antirid Ecollagen. Ajută la protejarea colagenului pielii şi la stimularea producerii acestuia. Preţ 44,9 lei.
- Acum, în sezonul rece, hidratează-ţi pielea cu loţiunea de corp Dove Purely Pampering, cu extract de migdale şi parfum irezistibil de hibiscus. Preţ 22,13 lei
- 7 bucăţi diferite de săpun făcut manual, 100% natural, 55 lei, pe www.sabiocosmetics.ro
- Apă de parfum Comme une Evidence de la Yves Rocher, cu note de lăcrămioară sălbatică, de muşchi de pădure şi frunze de violete, 155 lei.
- Noua cremă anti-rid hidratantă de la Nivea conţine o formulă specială cu ulei din seminţe de struguri şi vitamina E. O găseşti în varianta pentru zi şi pentru noapte, la 20,5 lei
- L’Oreal a lansat Collection Privee Les Nudes, ce include 3 nuanţe de rujuri (53,9 lei) asortate cu lacuri de unghii (15 lei).
- Specialiștii Wella Professionals lansează o tehnologie de ultimă generație în colorarea părului. Color.id acționează ca o barieră flexibilă, separând nuanțe diferite.