Alternative naturale la clasicele cosmetice. Iată cum le poți prepara singură

Ultima actualizare:
Aliona Ţinţu, biochimist
Aliona Ţinţu, biochimist

Eşti adepta produselor de îngrijire naturale, făcute în casă din puţine ingrediente? Ţi se par mai sigure, mai sănătoase?

Ei bine, află că poţi să-ţi prepari singură o mulţime de „bunătăţi”, de la creme hidratante de buze, de mâini şi de corp până la şampoane, săpunuri şi loţiuni tonice. Nu necesită prea mult talent sau cunoştinţe de chimie. Iată câteva „reţete”!

  • Luciu de buze. Pune în recipientul gol  puţină miere amestecată cu ulei de migdale dulci sau ulei de argan. Amestecul hidratează şi tratează buzele crăpate, iar termenul de valabilitate este la fel de mare ca al oricărui luciu de buze. De asemenea, dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti produsul cumpărat din magazin şi să-l faci mai eficient, poţi adăuga în el ulei şi miere.

  • Crema de corp. Dacă ţi s-a terminat crema de corp, foloseşte ceva ce sigur ai la-ndemână, în casă – ulei de măsline. Foloseşte-l imediat după baie ca sa intre bine în piele. Este natural şi nu rişti nici o alergie. Ca să-i îmbunătăţeşti mirosul, poţi adăuga în el puţin ulei esenţial cu aroma preferată (de iasomie, de ylang ylang, de portocală).

  • Crema de mâini. La fel de bun ca orice cremă de mâini este un ulei de macadamia, care este foarte fluid, intră rapid în piele şi are un PH neutru. Îl poţi pune într-o sticluţă cu pulverizator şi îl poţi purta în geantă. Foloseşte-l de fiecare dată după ce te speli pe mâini şi vei avea o piele fină ca de bebeluş.
  • Şampon. Dacă ţi s-a terminat şamponul, foloseşte un produs din frigider. Ieftin şi foarte benefic pentru firul de păr este gălbenuşul. Se foloseşte unul, două sau trei, în funcţie de lungimea părului şi se masează bine scalpul timp de câteva minute. Clăteşte cu apă călduţă, nu fierbinte, pentru a nu se coagula gălbenuşul. Această metodă de spălare poate fi folosită pe o perioadă îndelungată. Părul nu va mirosi într-un fel anume, dar va deveni mătăsos şi sănătos. Gălbenuşul conţine 21 de vitamine şi minerale, iar 40% din el este proteină, de care părul are mare nevoie pentru a-şi reface structura.

  • Săpun. Vanda Sultan, un asistent medical din Bucureşti, a descoperit cât de simplu se pot face săpunurile naturale. Şi-a achiziţionat o bază de săpun, pe care a topit-o, a adăugat unt de shea, unt de cafea, uleiuri esenţiale, colorant natural mineral, iar pentru un săpun-scrub a adăugat şi coajă de portocală sau sare Epsom. „Poţi face diverse combinaţii de arome de uleiuri sau de scrub-uri. Acum, iarna, merg foarte bine aromele de portocală, de cuişoare şi de scorţişoară”, explică Vanda.

  • Loţiune tonică. Apa minerală cu lămâie ţine foarte bine loc de loţiune tonică. Se foloseşte o jumătate de lămâie la 500 ml de apă. Se pulverizează pe faţă, după demachiere, pentru că revigorează şi tonifică tenul. După aplicare, poţi folosi în continuare crema ta preferată.
  • Leac pentru coşuri. Nu te stresa sa cauţi cele mai scumpe creme care să te scape de coşuri. Dacă ai astfel de probleme, apelează cu succes la tinctura de propolis. Se tamponează seara pe zona cu pricina, după ce în prealabil ai ţinut acolo un cub de gheaţă. Tinctura de propolis usucă, dezinfectează, e antiseptică şi cicatrizantă. Mai poţi aplica un amestec de miere cu scorţişoară, aceasta din urmă având efect antibacterian şi de uscare.

  • Ulei pentru păr. Dacă obişnuieşti să foloseşti un ulei pentru vârfuri sau ca să-l potoleşti firele rebele, uleiurile de jojoba, de macadamia sau de argan sunt alternativa la cel clasic. Se aplică puţin pe lungimea firului de păr, după spălare, sau ca să-l aranjezi mai bine. Poţi adăuga în ele, pentru miros, ulei esenţial de portocale sau de iasomie.

Cum se prepară crema de faţă

Avantajul cremelor naturale este că nu conţin nici un fel de conservanţi şi chimicale, sunt ieftine, se prepară rapid şi sunt potrivite oricărui tip de ten. Asta dacă pui în ele ingredientele potrivite. Poţi să combini, după pofta inimii şi în funcţie de nevoile pielii tale, mai multe tipuri de uleiuri, pe care le găseşti de cumpărat la magazinele naturiste.


    Aliona Ţinţu, biochimist
Aliona Ţinţu, biochimist

“Într-o cremă se pot combina de la două la cinci uleiuri diferite. Spre exemplu, pentru tenurile grase se foloseşte ceară de albine cu ulei de jojoba, de susan şi de tea tree, care intră uşor în piele şi reglează secreţia de sebum; pentru cele normale sau uscate se foloseşte ulei de migdale dulci, ulei de avocado, de macadamia şi de sâmburi de struguri”, explică biochimistul Aliona Ţinţu, care a preparat o cremă hidratantă, pentru sezonul rece.

A avut nevoie de: o lingură de ulei din sâmburi de struguri, o lingură de ulei de avocado, una de ulei de migdale dulci, o lingură de apă de trandafiri sau ceai din plante (iasomie) şi o lingură de ceară de albine dată prin răzătoare.

“Ceara de albine se topeşte şi se amestecă apoi cu restul ingredientelor. E baza acestor creme, ea formează o peliculă fină la suprafaţa pielii, îi menţine hidratarea şi nu o lasă să se usuce. În general, pentru o consistenţă potrivită, se foloseşte o lingură de ceară la trei linguri de ulei şi una de apă (de trandafir sau ceai de iasomie)”, explică specialistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Test  Alege culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1897930903 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1601927523 4ca41e2ddfca0a852311 jpg
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
salată caldă de cartofi cu ridichi jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
sda (2) jpg
Ciorba de burta FOTO Shutterstock
horoscop 2025 logo webp
pulpe de pui la gratar jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net