Cum să scapi de foliculita de pe corp! Cele mai bune soluții de la experți

Ultima actualizare:

Cu toții ne-am confruntat cel puțin măcar o dată în viață cu coșurile, fie că a fost vorba doar un episod trecător sau o întreagă perioadă. Însă ce se întâmplă când acestea se manifestă și pe corp, nu numai pe față? De cele mai multe ori însă, pacienții află că au, de fapt, foliculită.

Soluții pentru o piele fără probleme Foto: Pixabay
Soluții pentru o piele fără probleme Foto: Pixabay

Cele două afecțiuni pot să difere, deși poate arată asemănător. Una dintre cele mai afectate zone poate să fie chiar posteriorul, spun specialiștii.

Acneea este rezultatul supraproducției de ulei, iar glandele noastre sebacee pot fi iritate în principal de unul dintre cei patru factori care sunt: hormonii, stresul, genetica și dieta. Acești factori declanșatori pot face porii să se deschidă și să se mărească, iar bateriile de pe piele se pot infiltra cu ușurință și pot înfunda canalele porilor. Însă de cele mai multe ori, aceasta este confundată cu foliculita, atunci când apare pe corp.

Care e diferența dintre acnee și foliculită

Chiar dacă este în mod greșit denumită tot „acnee” de către unii pacienți, dacă apare în zona posteriorului, specialiștii susțin că ar putea fi vorba de un tip foliculită, în schimb. Acneea în adevăratul ei sens în respectiva zona este destul de rară, însă foliculita este foarte comună.

Foliculita, care se prezintă în mod similar cu acneea și rezultă practic din foliculii de păr care sunt blocați și ușor infectați, duce la umflături asemănătoare acneei în zona feselor”, explică medicul dermatolog Tiffany Libby. 

Deși ar putea exista o mică suprapunere în modul în care tratați și preveniți acneea corporală și foliculita, recunoașterea diferențelor dintre cele două este cheia pentru abordarea unui tratament corect. De aceea, trebuie consultat un dermatolog. 

Iată însă care sunt diferențele principale dintre cele două: în timp ce acneea poate presupune umflaturi roșii și dureroase, care au în centru puncte albe sau negre, foliculita va avea un fir de păr în centrul umfăturii roșii, chiar dacă la prima vedere poate nu este observat.

De ce apare?

În general, foliculita care apare în zona posteriorului se produce din cauza frecării. „Vinovații obișnuiți sunt iritația cauzată de frecarea hainelor de fese, cum ar fi hainele de gimnastică strâmte, care pot prinde transpirație, ulei și bacterii, precum și statul în șezut pentru perioade prelungite”, explică dr. Libby.

Lucruri „interzise”!

Așadar, iată ce să NU faci dacă te confrunți cu foliculita pe corp! În primul rând, nu trebuie sub nicio formă să încercați să spargeți umflătura, așa cum nici „spargerea” coșurilor nu este recomandată. Acest lucru nu numai că vă poate înrăutăți erupția, dar poate duce și la cicatrici și la hiperpigmentare post-inflamatoare. Un alt lucru care trebuie evitat: uleiurile de corp foarte grase, care pot bloca porii și pot înrăutăți, astfel, situația.

Ce trebuie să faci

Dacă nu mai ai răbdare până mergi la medicul dermatolog, acești pași îți pot îmbunătăți situația. 

1. Soluție cu peroxid de benzoil

Dr. Libby recomandă curățarea zonei cu o loțiune care să conțină 10% peroxid de benzoil - bun la uciderea bacteriilor care cauzează acneea, desfundarea porilor și reducerea inflamației. Puteți aplica produsul și aștepta două până la trei minute înainte de a-l spăla. Atenție însă! Produsul trebuie clătit foarte bine deoarece peroxidul este și înălbitor și vă poate afecta prosoapele, hainele etc.

2. Exfoliați zona, însă nu insistați cu scrub-ul!

Scurb-urile clasice, granulare, ies din discuție! În schimb, puteți să folosiți un scrubber delicat din silicon (siliconul respinge bacteriile) și un șervețel exfoliant după ce ieșiți din duș. Dr. Idriss recomandă, de asemenea, să aplicați un exfoliant chimic blând, care utilizează ingrediente precum alfa-hidroxiacizi (cum ar fi acizii lactic sau glicolic) sau beta-hidroxiacizi (acid salicilic) pentru a împiedica celulele moarte ale pielii să vă blocheze porii. Un alt lucru pe care îl puteți folosi este un gel de duș cu arbore de ceai, care are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

3. Peeling chimic și/sau antibiotic

Dacă sunteți hotărât/ă să scăpați de această problemă peste noapte, dr. Rabach spune că cele mai bune tratamente sunt disponibile la cabinetul dermatologului dumneavoastră. Pentru cele mai rapide rezultate, ea recomandă un peeling chimic. De asemenea, puteți să întrebați medicul despre loțiunea cu clindamicină. Acest antibiotic poate fi folosit pentru a calma inflamația și pentru a ucide bacteriile. 

4. Cum să alegeți hainele

Și hainele joacă un rol important. Trebuie alese materialele în care pielea poate respira, nu cele care se lipesc de corp. În special hainele pe care le purtați la sală sau prin casă, în majoritatea timpului, trebuie să fie din bumbac, care previne transpirația să rămână pe piele. Transpirația este cea care creează mediul perfect pentru bacterii, așadar hainele transpirate trebuie rapid schimbate. 

Purtarea unor colanți strâmți din țesătură sintetică, în care să transpiri iar mai apoi să îți petreci toată ziua reprezintă o modalitate aproape sigură să te alegi cu această problemă, în timp. Și costumele de baie ude, care nu se usucă suficient de repede, pot reprezenta o problemă. 

5. Acidul salicilic

Acidul salicilic poate fi folosit ca tratament pentru netezirea umflăturilor, datorită capacității sale de a îndepărta excesul de ulei și de a desfunda porii. De asemenea, acesta și exfoliază și vă poate scăpa și de petele apărute în urma foliculitei.

6. Epilarea cu laser

Nu numai că îndepărtarea cu laser a părului va preveni foliculita, dar va ajuta și la minimizarea cicatricilor cauzate de alte metode de îndepărtare a părului. Dr. Mehr explică că epilarea cu zahăr sau epilarea cu ceară „permite, practic, bacteriilor din exterior să pătrundă înăuntru și să provoace coșuri, care duc la cicatrici”, informează Cosmopolitan.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciorba de dovlecei jpeg
horoscop rune zodiic are vor avea noroc webp
cuplu jpg
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
Invartita cu mere jpeg
horoscop luna noiembrie click webp
1 maioneza de casa png png
Femeie par gri FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net