Cum să-ţi prepari în casă crema pentru sezonul rece
Şi tu poţi să te bucuri de propriile produse “hand-made”. Să prepari în casă o cremă de faţă pentru sezonul rece sau un strugurel de buze nu e aşa de complicat pe cât pare. Ai nevoie doar de ceară de albine şi câteva tipuri de uleiuri potrivite tenului tău.
Avantajul cremelor naturale este că nu conţin niciun fel de conservanţi şi chimicale, sunt ieftine, se prepară rapid şi sunt potrivite oricărui tip de ten. Asta dacă pui în ele ingredientele potrivite. Poţi să combini, după pofta inimii şi în funcţie de nevoile pielii tale, mai multe tipuri de uleiuri, pe care le găseşti de cumpărat la magazinele naturiste. “Într-o cremă se pot combina de la două la cinci uleiuri diferite. Spre exemplu, pentru tenurile grase se foloseşte ceară de albine cu ulei de jojoba, de susan şi de tea tree, care intră uşor în piele şi reglează secreţia de sebum, pentru cele normale sau uscate se foloseşte ulei de migdale dulci, ulei de avocado, de macadamia şi de sâmburi de struguri”, explică biochimistul Aliona Ţinţu, care, pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine procesul, ne-a făcut o demonstraţie. A preparat în doar câteva minute o cremă senzaţională, cu proprietăţi emoliente şi hidratante, ideală acum, în sezonul rece.
A avut nevoie de o lingură de ulei din sâmburi de struguri, o lingură de ulei de avocado, una de ulei de migdale dulci, o lingură de apă de trandafiri (sau ceai de iasomie) şi o lingură de ceară de albine răzuită. “Ceara de albine este baza acestor creme. Ea formează o peliculă fină la suprafaţa pielii, îi menţine hidratarea şi nu o lasă să se usuce. În general, pentru o consistenţă potrivită, se foloseşte o lingură de ceară la trei linguri de ulei şi una de apă (de trandafir sau ceai de iasomie”, explică specialistul, în timp ce se apucă de lucru.
A pus într-un vas la topit ceara de albine împreună cu uleiurile. Apoi a lăsat puţin la răcit, amestecând încontinuu. A adăugat treptat apă de trandafiri, amestecând cu un mixer mic, de mână, până ce s-a omogenizat bine compoziţia şi a căpătat o consistentă cremoasă. “Când simţim că tenul este mai uscat şi mai sensibil, se poate adapta reţeta la nevoile de moment, adăugând unturi de cacao şi de shea. Pentru efect antirid, crema de faţă preparată în casă se suplimentează cu vitamina E (2-3 capsule), ulei de cătină, ulei de argan sau ulei esenţial de tămâie”, mai spune Aliona Ţinţu.
Crema rezultată se păstrează într-un recipient etanş şi se depozitează la rece.
Dacă vrei să fie şi parfumată, poţi adăuga ulei de bergamotă, iasomie, chiar şi lavandă. “La cantitatea de cremă de mai sus se pun aproximativ 5 picături de ulei esenţial. Asta la sfârşit, când crema s-a mai răcit”.
Balsam de buze din ingrediente naturale
Tot în casă poţi să prepari şi o cremă de buze din ingrediente naturale, hidratante. Ai nevoie de: o linguriță de ulei de macadamia, una de ulei de cocos, una de ulei de sâmburi de caise, o jumătate de linguriţă de ceară de albine şi, opţional, un vârf de cuțit de pigment cosmetic perlat şi 3-4 picături de ulei de bergamotă, pentru parfum. Se încălzesc pe baie de abur într-un recipient termorezistent ceara şi uleiurile. Când s-au fluidizat (după1-2 minute), se iau de pe sursa de căldură și se omogenizează temeinic cu o spatulă dezinfectată. Când preparatul s-a mai răcit puțin, se adaugă pigmentul, pentru culoare, şi parfumantul. Se transferă balsamul de buze într-un recipient mic, steril.