Cum speli rufele în funcţie de materialul din care sunt confecţionate

Ultima actualizare:

    Bumbacul de culoare albă poate fi curăţat cu clor
Bumbacul de culoare albă poate fi curăţat cu clor

Hainele se spală, se calcă şi se usucă în funcţie de materialul din care sunt confecţionate. Însă, de multe ori, nu urmărim întocmai instrucţiunile de pe etichetă şi riscăm să deteriorăm ţesătura. Iată câteva reguli de bază care te vor ajuta să-ţi păstrezi hainele ca noi, pentru mai multă vreme.

Pentru mătase foloseşte săpun cu pH neutru

Este de preferat ca hainele din mătase să fie curăţate uscat. Verifică, oricum, instrucţiunile de pe etichetă. Dacă le speli acasă, foloseşte aăă călduţă (maximum 30 de grade Celsius) şi săpun cu pH neutru. Clăteşte matasea cu apă caldă din abundenţă şi stoarce delicat. Calcă ţesătura la o temperatură joasă, printr-o pânză umedă.

Pânzeturile se spală la temperaturi ridicate

Înainte de spălare, îndepărtează petele de grăsime (acolo unde este cazul). Foloseşte clor pentru pânză albă şi înălbitori fără clor pentru pânza colorată. Materialul se spală apoi la maşina de spălat evitând tratamentele agresive. Setează maşina pe un tip de stoarcere delicat. Pânzeturile se calcă umede, la o temperatură ridicată.

Bumbacul alb se tratează cu clor

Pentru rufele foarte murdare, înainte de spălare toarnă soluţii speciale pde înălbire pe petele de grăsime. Este recomandat să foloseşti programul de prespălare al maşinii de spălat. Dacă nu ai maşină automată, pune rufele mai întâi la înmuiat. Spală articolele din bumbac cu imprimeuri la o temperatură de 40 de grade Celsius şi foloseşte detergenţi speciali pentru spălări la temperaturi mai joase. Dacă este nevoie, tratează hainele complet albe cu clor. Hainele din bumbac se stropesc cu apă înainte de a fi călcate la temperaturi ridicate.

Vâscoza se spală în apă rece

Pentru hainele din vâscoză ce pot fi spălate manual este obligatoriu să urmăreşti instrucţiunile de pe etichetă. Încearcă să foloseşti apă mai rece. Rufele astfel spălate se storc uşor, prin presare, şi pun la uscat pe un umeraş dacă instrucţiunile nu interzic acest lucru. Cele împletite se vor usca aşezate pe o suprafaţă netedă. Se calcă umede, al temperaturi medii.

Poliesterul se calcă printr-o cârpă umedă

Fibră vegetală, creată în laborator, poliesterul are următoarele pretenţii: se spală cu apă călduţă, fie manual, fie la maşina de spălat. Hainele din poliester se calcă la o temperatură medie, printr-o pânză umedă, aşezată între material şi fierul de călcat. În acest fel previi luciul pe care fierul l-ar putea lăsa pe material.

Materialul acrilic se usucă pe umeraş

Este o fibră sintetică ce se spală la maşian automată, cu apă călduţă. Hainele mai delicate se spală manual, ăndepărtând excesul de apă printr-o stoarcere delicată. Acestea se usucă pe umeraş, iar articolele de îmbrăcăminte din material acrilic împletite se usucă pe o suprafaţă netedă. Se calcă la o temperatură medie-joasă.

Fereşte lâna de lumină şi căldură

Spală puloverele cu apă călduţă (30 de grade Celsius) şi foloseşte detergent special pentru astfel de materiale în formă lichidă.  Clăteşte apoi puloverele cu apă rece din belşug. Foloseşte înălbitor fără clor Vanish sau ace Gentil numai dacă este absolut necesar. Dup clătire şi stoarcere delicată înveleste-le într-un prosop ca să se absoarbă excesul de apă. Întinde-le apoi la uscat pe o suprafaţă netedă, într-un loc ferit de lumină, departe de surse de căldură. Calcă îmbrăcămintea de lână la o temperatură moderată, printr-o pânză umedă aşezată între material şi fierul de călcat.

Care sunt temperaturile de spălare la maşina automată?

În primul rând, rufele se spală separat. Cele albe nu se amestecă cu cele colorate. Cele foarte murdare nu se amestecă cu cele mai puţin mudare.

Bumbacul – dacă optezi pentru un program de prespălare, rufele albe trebuie spălate la o temperatură între 50.90 de grade Celsius. Cele colorate se recomandă a fi spălate la o temperatură între 40-50 de grade Celsius. Pentru o spălare obişnuită rufele albe trebuie să fe spălate la o temperatură între 30-90 de grade Celsius, iar cele colorate la 30-40 de grade Celsius.

Sinteticele – ţesăturile din material sintetic se spală fie la temperaturi între 30-60 de grade Celsius (cele albe), fie la temperaturi între 30-40 de grade Celsius (cele colorate).

Lâna – articolele din lână se spală la 40 de grade Celsius rufel albe şi 30 de grade Celsius rufele colorate.Mătasea – artcolele de îmbrăcăminte din mătase trebuie spălate la o temperatură de maximum 40 de grade Celsius.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
medicamente jpg
image
image
image
image
image
image
sorin bontea instagram jpg
zodii norocoase jpg
Rugaciune jpg
horoscop jpg
555 (7) jpg
horoscop jpg
aer conditionat jpg
sex roma antica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net