Iubirea rămâne marele mister și marea dorință a omului. Doar că ea nu-și găsește întotdeauna împlinirea într-o relație

Ultima actualizare:

    Iubirea rămâne marele mister și marea dorință a omuluifoto: shutterstock
Iubirea rămâne marele mister și marea dorință a omuluifoto: shutterstock

Iubirea este fără doar şi poate cel mai complex sentiment omenesc. Ea leagă pe un om de alt om, asa cum nimic altceva pe lumea aceasta nu o poate face. Iubirea schimbă fiinţa umană, o face mai bună, mai frumoasă. Însă iubirea nu îşi găseşte întotdeauna împlinirea într-o relaţie. În articolul de mai jos, Daniela Dumitrescu, psiholog clinician şi psihoterapeut, ne spune de ce nu trebuie să confundăm iubirea cu relaţia.

"Iubirea rămâne marele mister și marea dorință a omului. Iubirea ne face mai frumoși, mai colorați, mai veseli, mai vii. Doar că ea nu-și găsește întotdeauna împlinirea într-o relație frumoasă, prin urmare o chinuim în cele mai dureroase feluri. Încă oamenii confundă iubirea cu relația, înțelegând mai greu faptul că dacă iubirea ne aparține, relația nu, ea fiind o construcție la care ambii parteneri contribuie, prin urmare, dacă unul dintre parteneri nu vrea această relație, de unul singur nu vei putea susține relația decât cu un efort intens, dar cu rezultate nesatisfăcătoare.

Văd multe persoane care „suferă” pentru că deși iubesc, nu au o relație cu persoana respectivă, prin urmare se chinuie să nu o mai iubească, se învinovățesc că o mai iubesc încă și se gândesc că poate ele au o problemă pentru că el/ea „trebuie să fie mișto dacă tot îl iubesc în halul ăsta!”.Zic să stăm puțin și să ne așezăm.

Iubirea nu vorbește niciodată despre calitățile și valoarea celuilalt

Iubirea nu vorbește niciodată despre calitățile și valoarea celuilalt, despre ce persoană minunat este, ci despre propria ta capacitate de a iubi. De aceea, uneori ne îndrăgostim de tot felul de persoane „nepotrivite” sau „nemeritoase” și familia, prietenii sunt șocați cum de poți să iubești „așa ceva”. Da, poți să iubești „așa ceva” pentru că iubirea pe care tocmai ai născut-o în tine, nu vorbește despre celălalt, ci despre tine. Tu ești cel/cea care vede acolo un frumos care nu știm dacă există sau nu cu adevărat (ar fi bine să fie), dar este „copilul” tău interior. Prin urmare, ne îndrăgostim de și prin propria noastră capacitate de a iubi.

Ceea ce mă frământă pe mine este o întrebare al cărui răspuns încă îl mai adulmec: capacitatea de a iubi a oamenilor este universală? Toți oamenii pot iubi? Cred că da. Toți oamenii iubesc la fel de mult? Cred că nu. Cred că oamenii „mici” vor iubi „mic” pentru că atâta sunt, atât pot duce, atât este maximul lor interior și nu pot mai mult. Cred că fiecare va iubi atât cât spațiul lui interior îi permite (vezi articolul „Spațiul tău interior”). Cum se construiește și de dezvoltă această capacitate de a iubi, asta este deja o altă poveste! Iubirea poate însă crește acest spațiu intim? Mi-ar plăcea să cred că da și că acesta este marele câștig al iubirii, doar că suferința îl diminuează la loc. Oamenii reușesc performanța să distrugă ceea ce au câștigat prin experiența iubirii, doar pentru că, ce să vezi, nu ne-am căsătorit. Pe parcă căsătoria este garantul păstrării prospețimii iubirii! Dincolo de faptul că nu este, ci din contră, este mai degrabă o provocare pentru sentimente, o relație joacă după alte reguli decât legile iubirii.

Lăsați-vă dilatați de iubire, indiferent dacă sunteți sau nu în relație

Prin urmare, lăsați-vă dilatați de iubire, indiferent dacă sunteți sau nu în relație cu persoana respectivă! Ea deja v-a oferit cel mai frumos cadou: a trezit în voi iubirea! Îngrijiți acest cadou, nu-l chinuiți, nu vă chinuiți singuri/singure doar pentru că celălalt nu răspunde prezenței voastre sufletești. Răspunsul sau non-răspunsul lui nu vorbește despre valoarea voastră, ci despre capacitatea lui de a fi sau nu prezent în ceea ce îi propuneți. Păstrați ceea ce iubirea vă oferă, creșteți în ea și nu pierdeți ceea ce ea tocmai a deschis în voi. Îmbăiați-vă cu energia binefăcătoare a iubirii, fericit/ă că puteți să experimentați asta!

Nu vă lăsați chinuiți de lipsa relației!

Iubirea supraviețuiește și în afara relației! Da, ideal ar fi ca ele să se întâlnească, să se susțină reciproc și să se împlinească, dar chiar dacă nu se întâmplă asta, nu striviți frumosul care a răsărit în voi! Capacitatea de a iubi este diferită de capacitatea de a fi în relație cu cineva! Pot să iubesc enorm pe cineva, dar să fiu incapabil/ă să arăt asta, să transmit asta, să comunic, să gestinez emoțiile etc. Iubirea nu vorbește niciodată despre celălalt! Iubirea este ceea ce este în tine. Celălalt doar te-a făcut să vezi asta", a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
femeie fericită singura jpg
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
sarmale freepik jpg
coafura1 jpg
Nuante de par in tendinte la finalul lui 2022  Sursa foto shutterstock 523630864 jpg
horoscop jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net