Vrei neapărat să scapi de riduri? Care este sfatul specialiștilor

Ultima actualizare:
Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist în dermatologie și venerologie
Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist în dermatologie și venerologie

În teorie, toată lumea se declară încântată de ridurile de expresie, dar în realitate, orice femeie ajunsă la vârsta maturității visează la un ten perfect neted, de adolescentă. Și cum în ultimii ani tehnologia a făcut acest vis accesibil aproape oricărui buzunar, tot mai multe paciente le cer medicilor dermatologi să le scape de riduri. Există însă un risc foarte mare al acestor proceduri, realizate în exces.

În ultimii ani s-au dezvoltat numeroase tratamente şi proceduri care au scopul de a diminua cea mai evidentă marcă a trecerii timpului: ridurile. Aceste tratamente sunt deopotrivă diversificate şi accesibile, însă folosirea lor în exces poate duce la pierderea naturaleţii şi lipsa totală a expresiei faciale, fapt pentru care este indicat ca efectuarea lor fie realizată numai sub îndrumarea şi supravegherea medicului specialist.

Ridurile sunt cute ale pielii rezultate în urma unor procese absolut fireşti pe parcursul vieţii atât la bărbaţi, cât şi la femei, care duc la degradarea fibrelor elastice şi de colagen. Fibrele elastice, esenţiale pentru aspectul tânăr al pielii, sunt generate numai în primii ani de viaţă, după care producţia este aproape total stopată. La fel se întâmplă şi cu producţia de colagen, care este încetinită cu trecerea timpului, observându-se astfel primele semne ale pierderii rezistenţei şi elasticităţii pielii.

Cele mai populare tratamente pentru riduri

Plisarea constantă a pielii ca urmare a acţiunii musculaturii feţei, care la anumite persoane poate fi exagerată, va duce la formarea de riduri în special în jurul ochilor, a frunţii sau între sprâncene. Este vorba despre aşa-numitele riduri de expresie, ale căror prime semne pot apărea încă de la vârsta de 30-40 ani.

Problema poate fi tratată prin injectarea de produse care blochează temporar substanţele sau mediatorii ce produc contracţia muşchilor în zonele în care dorim atenuarea ridurilor, cu efect între 4 şi 6 luni. „Aceste intervenţii sunt cunoscute în comerţ şi de către publicul larg sub denumirea de Botox, denumirea comercială a primului produs aprobat pentru atenuarea temporară a ridurilor. Procedura este rapidă, uşor sau deloc dureroasă, iar rezultatele pot fi spectaculoase. Este important să evităm corecţia excesivă a ridurilor care poate cauza pierderea expresiei faciale”, atenţionează medicul Laurenţiu Vlădău, specialist în dermatologie şi venerologie.


    Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist în dermatologie și venerologiefoto: arhiva personală
Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist în dermatologie și venerologiefoto: arhiva personală

În cealaltă extremă se află ridurile statice, cauzate de pierderea tonicităţii musculaturii, ceea ce duce la un aspect flasc. În acest caz tratamentele cu toxina botulinică nu conferă niciun beneficiu şi pentru corecţie este nevoie de mai mult volum oferit acidului hialuronic.

„Această substanţă are proprietăţi foarte asemănătoare acidului hialuronic aflat în compoziţia pielii, fapt pentru care reacţiile alergice sunt extrem de rare. Metoda este indicată şi folosită pentru corecţia ridurilor statice din jurul ochilor, de la nivelul buzei superioare (ridurile fumătorilor) sau a şanţurilor nazogeniene (dintre nas şi gura). Mai mult, injectarea la nivelul pomeţilor produce un lifting (ridicare) nechirurgical. Este folosit cu succes pentru rejuvenarea, conturarea şi volumul buzelor”, precizează dr. Vlădău.

Care sunt riscurile tratamentului în exces

Botoxul folosit în exces reduce micro-expresiile, acele expresii faciale scurte, involuntare care dezvăluie sentimente inconştiente de furie, fericire, dezgust, jenă sau mândrie. „A comunica cu o persoană care a făcut exces de acest tratament este similar cu a comunica cu o imagine statică - o mare parte din limbajul corpului este redus la tăcere. Totodată, această paralizie facială inhibă capacitatea de a imita expresiile faciale ale altora, ceea ce reprezintă un factor esenţial în formarea empatiei”, este de părere specialistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie bucatarie istock jpg
Al I Cuza jpg
cub horoscop 1 gif
tiramisu dubai jpg
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
horoscop 3 august webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net