Cât de bune sau rele sunt mezelurile. Sfaturile Mihaelei Bilic despre cum să alegi cea mai bună șuncă presată sau cel mai bun salam VIDEO

Ultima actualizare:

    Verifică cu atenție eticheta când vrei să cumperi mezeluriFOTO: Unsplash.com
Verifică cu atenție eticheta când vrei să cumperi mezeluriFOTO: Unsplash.com

Un sandwich cu șuncă presată sau salam, pe post de gustare sau chiar în loc de una dintre mesele principale, atunci când suntem pe fugă ori câțiva crenvurști delicioși cu muștar sau simpli, pot fi alegerile cele mai la îndemână pentru mulți dintre noi. Auzim des că mezelurile nu sunt bune pentru sănătate însă pare că nu este chiar așa. Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne explică de ce.

”A venit toamna, începem serviciu, începem școala și avem nevoie de un sandwich. Și ce sandwich ar fi acela dacă nu ar conține o felie de șuncă sau o felie de salam? Mezelurile par a fi un subiect controversat, însă vreau să ne lămurim, acestea nu sunt produse care trebuie evitate ci, mai degrabă apreciate, pentru că de fapt un fel de concentrat din carne. Se concentrează în ele proteinele, grăsimea, gustul, avem mai multă sare și, din acest motiv mezelurile trebuiesc consumate mai rar, în cantitate mai mică, pentru plăcerea gustului”, a explicat dr. nutriționist Mihaela Bilic, într-un video, pe pagina ei de Facebook.

Cum alegem șunca presată, salamul și crenvurștii

Specialista în nutriție spune că o bună alegere a acestor produse cănstă în citirea cu atenție a etichetelor. Iar acestea nu trebuie să conțină prea multe ”igrediente”. De asemenea, după ce alegem un produs de calitate, trebuie să ținem cont și de cantitatea consumată.

”Adică, o porție trebuie să conțină 50 de grame, spre deosebire de carnea proaspătă pe care o putem mânca cu sutele de grame (cam 150 de grame înseamnă o poeție corectă). Așa că atunci când consumăm mezeluri trebuie să fim atenți la cantitate și la calitate. Calitatea este de fapt secretul din spatele mezelurilor bune”, a precizat Mihaela Bilic.

Cum se alege Șunca de Praga

”Calitatea se vede în multitudinea ingredientelor. Cu cât sunt mai multe, cu atât este mai rău. Și pentru că mai avem un mit de demontat, vreau să rețineți că pe etichetele tuturor mezelurilor veți găsi două ingrediente prezente în mod obișnuit: antioxidanții- adică acest ascorbat de sodiu, care împiedică oxidarea, iar în felul acesta șunca rămâne roz, pentru că altfel s-ar face gri și, credeți-mă, nu ați mânca-o- și nitratul de sodiu care este un agent de conservare. Carnea se poate altera extrem de repede, își poate pierde calitatea și siguranța alimentară. Așa că prezența acestor două substanțe nu trebuie să vă sperie. Este ceva normal, nu este nimic nesănătos acolo. Dacă ar fi doar acestea, totul ar fi în regulă”, a explicat dr. Mihaela Bilic.

Nutriționista a făcut comparație între eticheta unui produs de bună calitate și unul mai slab, care arată exact la fel și probabil că are același gust.

Produsul bun. ”Iată ce conține această etichetă: carne de porc – 98%, sare, arome, condimente, antioxidantul și nitritul de sodiu care îi păstrează calitatea. – Aceasta este o șuncă curată, de calitate”, a explicat Mihaela Bilic.

Produsul mai puțin bun. ”Un alt produs care pare identic poate conține: carne de porc- până aici e bine-, apă- ok, cumpărăm mai multă apă decât carne, apoi amidon modificat (acest lucru înseamnă că în produs a fost introdusă niște făină ca să îi dea consistență). Mai conține stabilizatori, proteină din porc- adăugată suplimentar pentru a avea un pic de consistență și de gust, apoi avem extract de drojdie- nu mă întrebați ce caută aici, apoi avem coloranți. Astfel că discutăm de o altă calitate”, a precizat nutriționista.

Cum alegem Salamul de Sibiu

”Pentru mine etalonul salamului este Salamul de Sibiu. Este un produs savuros, crud-uscat, se mănâncă feluția tăiată cât mai subțire, dar nu putem compara gustul lui al niciunui alt salam. Dacă suntem români trebuie să-l protejăm, avem și de la Comisia Europeană marca înregistrată, deci îl consumăm cu încredere”, a aratat dr. Mihaela Bilic.

Salam bun. ”Bineînțeles că pe etichetă ingredientele corecte sunt carne de porc, slănină, sare, condimente, antioxidant și nitritul de sodiu, conservantul de care vorbeam”, a explicat nutriționista.

Salam rău. ”Un alt salam care pare asemănător, dacă citim eticheta, pentru care uneori ne trebuie lupă sau ochelari, avem carne de porc (până aici e bine), slănină, șocrici, apoi, ce să vezi, proteină vegetală din soia (avem nevoie de niște adaosuri nefirești), zaharuri, condimente, agenți de îngroșare (dragii mei producători din industria alimentară, de ce să îngroșăm carnea cu gumă de xanthan și mai știu eu ce alte gume?), un potențiator de aromă (când este vorba despre monoglutamat nu mai discutăm- e de rău), fibre vegetale din soia, emulsifianți, coloranți. Deci nu, salamul acesta nu ne place”, a spus Mihaela Bilic.

Cum alegem cenvurștii

Sunt delicioși și cel mai probabil sunt puțini cei care nu au gustat măcar o dată.

”Eu când vorbesc despre crenvurști mă gândesc la cei din carne de porc și de vită, în niciun caz de pui”, a spus Mihaela Bilic.

Crenvurști buni. ”La crenvurștii corecti scrie pe etichetă membrană naturală, carne de porc și de vită, slănină, șorici, sare, ceapă, condimente,  antioxidantul și nitritul. Până aici suntem corecți”, a spus nutriționista.

Crenvurști cu prea multe ingrediente. ”Crenvurștii din piept de pui, ne-am putea gândi că sunt mai dietetici și mai interesanți ca și calitate. Ei bine, nu, dragii mei. Avem aici pieptul de pui, în proporție de 55%, apă pe locul doi, slănină, apoi apar niște cuvinte care nu ne plac, adică ne plac dar nu în acest context: proteină din lapte, stabilizatori, fibre vegetale, proteină animală din porc (că tot erau de pui) și coloranți din ardei roșu. De ce trebuie să avem zece ingrediente pe o etichetă care se presupune că se referă la un produs din carne, nu știu să vă explic, însă un lucru este cert, în momentul în care cumpărăm, este bine să fim informați și să dăm banii pe calitate”, a mai precizat Bilic.

Specialista a concluzionat că mezelurile sunt un concentrate din carne, extrem de hrănitoare, extrem de sățiosoase dar trebuie să fim atenți la calitate.

Citește și:Ce trebuie să ştii despre mezeluri

Cumperi mezeluri? Uite la ce trebuie să fii atent!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net