Aşa se transformă un bob de cacao într-un iepuraş de Paşte

Ultima actualizare:
Cristina este artista  care dă formă şi pictează  manual figurinele  de ciocolată
Cristina este artista care dă formă şi pictează manual figurinele de ciocolată

Mâine e Paştele şi toată lumea este deja cu pregătirile pe ultima sută de metri. Mulţi au lăsat cadourile pe ultima zi. Ouăle şi iepuraşii din ciocolată sunt preferatele românilor atunci când vine vorba despre surprizele pentru cei mici. Puţini ştiu însă cum se transformă un bob de cacao într-un animăluţ drăguţ din ciocolată.

Pentru a înţelege cum se lucrează la armatele de iepuraşi de pe rafturile supermarketurilor,  Click! a vizitat Fabrica de ciocolată HEIDI. Mirosul de cacao şi portocală se simte de la câteva sute de metri de clădire, iar dacă bate vântul, mireasma te îmbie de mai departe şi funcţionează ca un GPS. „E în zonă fabrica. Mergeţi pe strada Biruinţei şi o vedeţi. Se simte de aici mirosul de ciocolată?”, ne spune un bucureştean pe care l-am întrebat despre adresa fabricii.


    Cristina este artista  care dă formă şi pictează  manual figurinele  de ciocolată
Cristina este artista care dă formă şi pictează manual figurinele de ciocolată

Am ajuns în locul unde ingrediente de cea mai bună calitate se transformă într-o poveste. Intrăm într-o încăpere unde, cu ajutorul unui mixer, praful de cacao devine un râu de ciocolată. Într-o altă încăpere, câteva cuve cu agitator amestecă timp de 12 ore ciocolata lichidă, la o temperatură de 80 de grade.

Cofetarii aleg  cu grijă alunele
Cofetarii aleg cu grijă alunele

Apoi amestecul delicios este pompat în rezervoare de stocare unde este menţinut la 40 de grade pentru a rămâne lichidă. De aici ajunge, prin nişte ţevi, la diverse secţii de producţie. În alte recipiente se află alunele caramelizate, migdalele şi fructele confiate care aşteapă cuminţi să fie turnate în forme cu un dozator.


    Cofetarii aleg  cu grijă alunele
Cofetarii aleg cu grijă alunele

În ciocolată ajung doar cele perfecte. Celelalte sunt îndepărtate. Dar aceasta este doar o parte din procesul de producţie. Pentru că totul începe, de fapt, de la creaţie. 

Povestea iepuraşilor începe din toamnă

„Povestea de creaţie începe cu un gând năstruşnic, care se transformă în nişte desene pe o foaie de hârtie, apoi în mulaje pictate în atelierul de ciocolată. Cele mai simpatice variante intră în faza finală de dezvoltare şi apoi în producţie. Colegii, uneori chiar cu tot cu familiile lor, sunt invitaţi să participe pentru că este un mare eveniment să selectezi un nou membru în familie”, a explicat directorul de marketing al fabricii, Daniela Dumitraşcu. Apoi se caută compoziţia potrivită de boabe de cacao şi mix de ingrediente. 

În fabrica de ciocolată două echipe energice încep să lucreze încă din toamnă pentru ca figurinele să ajungă la timp în rafturile magazinelor. Echipa de producţie pregăteşte cele câteva sute de forme şi pictează manual, cu ciocolată lichidă, detaliile fine.  „După ce s-a răcit ciocolata, formele sunt umplute cu ciocolata lichidă potrivită. Ele trec apoi prin câteva procese  de vibrare, apoi sunt aşezate pe un utilaj special care asigura distribuţia uniformă a ciocolatei şi o experienţă cât mai plăcută la degustare. După ce s-au răcit, figurinele sunt scoase din formă, ambalate şi pregătite pentru călătorie.  Este un proces migălos, care necesită multă atenţie în fiecare etapă. Pentru detaliile colorate se foloseşte tot ciocolată simplă sau ciocolată albă colorată cu pudre de fructe, de ceai sau diverse condimente. Nu se adaugă arome artificiale sau coloranţi artificiali”, a precizat directorul de marketing al companiei. 

Mieluşelul Pascal şi Bebe-iepuraşul sunt cei mai noi membri ai familiei. Primele figurine de sezon au fost pregătite pentru consumatorii din România acum mai bine de 15 ani.  De atunci portofoliul a tot crescut şi familia numără astăzi peste 15 membri de diverse forme şi mărimi. 

Click! spune

Fabrica este acum unul dintre cei mai mari exportatori de dulciuri premium din România, are peste 400 de angajaţi, iar produsele făcute la noi ajung în peste 50 de ţări. Potrivit unui studiu, românii mănâncă, într-un an, 4 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor, faţă de germani, care consumă 12 kilograme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
copiii frumoși ai starurilor colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
antarctica vostok jpg
profimedia 0949989285 jpg
pregatiri sarbatori amenajare masa gasire cadouri 2223079881 jpg
Universitatea Craiova Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Kate Middleton Foto Getty Images (11) jpg
casa din singur acasa in prezent profimedfia jpg
incendiu ferma dacilor jpg
incendiu club sighisoara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net