Cum de avem un vaccin nou în doar 10 luni? Autoritățile explică de ce noul ser este, totuși, sigur și eficient

Ultima actualizare:

    foto: EPA-EFE
foto: EPA-EFE

Una dintre nedumeririle celor care se tem să se vaccineze este legată de perioada scurtă în care a fost scos pe piață serul. Dacă la alte vaccinuri se lucrează ani în șir, cel împotriva COVID-19 a fost gata în doar 10 luni. Cum a fost posibil? A reușit el să treacă prin toate fazele de testare, poate fi considerat sigur? Autoritățile din România au răspuns la aceste întrebări printr-un video postat pe pagina oficială a campaniei.

„Procesul de dezvoltare și autorizare a unui nou vaccin este lung, însă nu fiindcă așa trebuie sau așa e sigur, ci din cauza felului în care este contruită lumea actuală”, spune dr. Mark Toshner, profesor de medicină la Universitatea Cambridge. Astfel, în procesul standard, resursele sunt limitate și alocate treptat, pentru a reduce riscurile financiare. În cazul SARS-CoV-2, având în vedere urgența medicală globală, toate părțile implicate au depus eforturi imense pentru accelerarea găsirii unui vaccin. Iată de ce, în ciuda faptului că timpul a fost scurt, vaccinurile aprobate sunt sigure și eficiente!  

  • Cercetătorii au avut la dispoziție toate resursele financiare și logistice de care au avut nevoie, inclusiv de sute de mii de voluntari pentru testarea noului ser.  
  • S-au folosit tehnologii la care se lucrează de peste 10 ani. 
  • Genomul SARS-CoV-2 a fost descris încă de la început (ianuarie 2020), iar comunitatea științifică a avut acces într-un timp record la această informație. 
  • Procesele existente au fost revoluționate datorită inteligenței artificiale. Astfel, ce se realiza înainte în ani de zile se poate face acum în câteva luni. 
  • Autoritățile de reglementare au creat echipe dedicate evaluării rezultatelor pe măsură ce acestea apăreau și nu la finalul fiecărei etape în parte.  
  • Au fost investiții majore și asumarea unor riscuri financiare uriașe din partea producătorilor. Din peste 100 de vaccinuri, doar câteva au trecut de fazele 1 și 2. Sunt autorizate doar vaccinurile care vor trece cu succes toate testele și vor îndeplini în faza 3 criteriile de siguranță (nu produc efecte adverse semnificative) și de eficiență (protejează de îmbolnăvire). 
  • Totuși, așa cum toate medicamentele au „efecte adverse”, și aici trebuie să fim conștienți că unele efecte secundare pot apărea în momentul administrării sau la câteva luni după. 

Citește și:

Aici vor fi depozitate primele doze de vaccin anti-COVID. Cum arată camera de la subsolul Institului Cantacuzino

Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinați împotriva COVID. Ce spune coordonatorul campaniei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ion tiriac jpeg
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net