Șeful Jandarmeriei la 7 luni de la gazarea populației:”Nu-mi reproșez nimic. Am acționat legal”

Ultima actualizare:

    Ionuț Sindile, șeful Jandarmeriei Române, a fost bine dispus și cu zâmbetul pe buzeFoto: Andreea Dancu
Ionuț Sindile, șeful Jandarmeriei Române, a fost bine dispus și cu zâmbetul pe buzeFoto: Andreea Dancu

Jandermeria Română și-a făcut astăzi, 25 februarie, bilanțul activității pe 2018. Subiectul cel mai intens discutat a fost protestul din august, când 50.000 de oameni au fost gazați și udați cu tunuri de apă în Piața Victoriei. Șeful instituției, colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, nu are nici o remușcare, ba chiar a spus senin că nu-și reproșează nimic.

”Punctul de referință pentru 2018 va rămâne 10 august, când am fost nevoiți să intervenim pentru restabilirea ordinii publice. Intervenția nu a depășit specificul misiunilor similare din ultimii ani, și aici vă pot da cel mai recent exemplu- momentul februarie 2017. Am intervenit pentru restabilirea ordinii publice în același loc, cu același subiect al protestului, aceiași jandarmi, același mod de acțiune. Rezultatul însă diferit ca interpretare. Diferența a fost dată de acoperirea mediatică și emoția produsă anul trecut, care au condus la o criză semnificativă de imagine, reală sau indusă, vom vedea. Vă asigur că Jandarmeria a acționat legal și conform procedurilor de intervenție aplicate la nivel european. Afirm încă o dată  că, în august anul trecut,  Jandarmeria a aplicat întocmai procedurile validate internațional în cazul violențelor pe timpul adunărilor publice  și că a făcut-o respectând legea în vigoare”, a declarat colonelul Ionuț-Cătălin Sindile în cadrul bilanțului.

Iar la conferința de presă a ținut din nou să sublinieze: ”Nu-mi reproșez nimic. Am acționat legal”.

Întrebat de jurnaliști dacă au fost identificați jandarmii care au lovit cu bestialitate protestatari pașnici, acesta a spus că este un dosar penal pe rol și nu poate da date.

Jandarmii în timp ce snopeau în bătaie un protestatar pașnic
Jandarmii în timp ce snopeau în bătaie un protestatar pașnic

Rugat să explice cum trebuie să acționeze un jandarm, potrivit regulamentului, atunci când un om ridică mâinile și nu are intenții violente, Sindile a refuzat din nou să răspundă.

Premierul, ministrul de Interne și reprezentantul Administrației Prezidențiale au lipsit

La bilanț nu au participat, deși au fost așteptați, premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Interne, Carmen Dan, și nici consilierul Administrației Prezidențiale, chestorul Marin Făgăraș.

În schimb, au venit secretarul de stat din MAI Gheorghe Lucu Marin, dar și Dorel Căprar, președintele Comsiei pentru Apărare, din Camera Deputaților. Aceștia au aplaudat intervenția jandarmilor din 10 august.

”V-ați făcut datoria față de țară, față de popor și acest lucru trebuie apreciat. Nu vom lăsa pe nimeni să distrugă Jandarmeria, Armata, structurile de informații, alte instituții de forță. Veți avea sprijin în Comisia de Apărare”, a punctat Căprar, în aplauzele jandarmilor prezenți.

Peste 700 de protestatari au depus plângere penală

Bilanțul protestelor din 10 august arată că 425 de persoane au fost tratate de medicii de pe ambulanțe la fața locului și 63 au fost duși la Spitalele Floreasca și Elias.

Șase jandarmi au fost răniți, trei pistoale au fost furate.

Totodată, peste 700 de protestarari au depus plângeri penale împotriva bătușilor în uniformă.

De altfel, procurorii militari din cadrul Parchetului General au dispus urmărirea penală față de trei șefi din Jandarmerie și față de un secretar de stat din MAI.

Jandarmii au gazat protestatarii în Piața Victoriei
Jandarmii au gazat protestatarii în Piața Victoriei

Este vorba de suspecții:

  • maior Cazan Laurenţiu Valentin, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;
  • comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;
  • colonel Cucoș Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;
  • colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
  • ”Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, mi s-au adus la cunoștință faptele - complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă”, a atunci Sindile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net