Vă mai amintiți de cozile din comunism? Dar de rafturile goale?

Ultima actualizare:

    Cele mai mari cozi erau la carneFotografii: File de istorie
Cele mai mari cozi erau la carneFotografii: File de istorie

Pe măsură ce treceau anii, începând din 1980, românii o duceau tot mai greu. Iarna, făceau frigul în case și rămâneau fără curent electric, însă, poate cel mai rău era că nu aveau ce să mănânce. Vă mai aduceți aminte de cozile la carne, produse lactate, pâine, unt, ulei, zahăr și la salam? Dar de borcanele cu spanac sau de cutiile cu creveți vă mai amintiți? Click! vă arată câteva fotografii edificatoare, făcute în acele vremuri.

Nu găseai de niciunele când mergeai la magazin și era o foame generalizată. Unii spun că asta a fost cea mai mare greșeală a lui Ceaușescu, faptul că a înfometat poporul. Totul se dădea cu porția: carne, mezeluri, lapte, brânză, ouă, pâine, portocale și banane.

Dacă voiai să mănânci carne, trebuia să te așezi la coadă la măcelărie, de la ora 5.00 dimineața, astfel încât să prinzi un kilogram de carne. Până și pentru oasele de porc și pentru tacâmurile de pui trebuia să stai la coadă, cu teama că nu mai prinzi până ajungi la rând.

Salamul cu soia, celebrul salam cu soia, se dădea cu porția: vânzătoarea îți tăia cu un cuțit o bucată, după ce îi arătai buletinul.

De asemenea, nu aveai voie să cumperi mai mult de un pachet de unt o dată, bineînțeles, atunci când se băga la magazin și după ce stăteai la coadă cel puțin o oră.

Uleiul și zahărul erau raționalizate, și se luau tot pe buletin, o dată pe lună.

Când se băga laptele sau brânza la magazin, se afla din om în om și, uite așa, se forma coada. La fel și când se aduceau ouăle.

O dată, când se aduseseră ouă la Alimentara Bitolia, de pe Calea Dorobanți din Capitală, atât de mare era coada, încât ieșea și în afara magazinului, pe două rânduri. Tocmai atunci, se întorcea de la serviciu, adică de la Comitetul Central, cuplul Ceaușescu. Drumul lor, care era eliberat complet de poliție și de securitate de fiecare dată, era pe Calea Dorobanți. Trecând prin fața Alimentarei Bitolia și văzând oamenii adunați în fața magazinului, Ceaușescu a început să le facă cu mâna. A crezut că se strânseseră să-l salute. Și-a luat multe înjurături șoptite printre dinți de la amărâții care sperau să fie suficiente ouă, astfel încât să prindă toți.

Pâinea se vindea mai mult tare și veche, decât proaspătă. Dar te bucurai când o găseai și pe aia.

De Sărbători, era „bătaie” pe portocale și banane. Mai știți că le cumpăram verzi și le înveleam în ziar, apoi le puneam pe dulap ca să se coacă? Era cea mai mare bucurie a copiilor să primească de la Moș Crăciun banane și portocale.

În schimb, aveam din plin pe rafturile Alimentarei, borcane cu spanac sau fasole verde, conserve cu fasole și cutii cu creveți.

Pe lângă toate aceste lipsuri, să nu uităm de lipsa benzinei, a căldurii din calorifere, a curentului electric, dar și a medicamentelor din farmacii. A fost greu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
candidati jpg
nose cover  jpg
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net