Cât zahăr conține, de fapt, prăjitura preferată a românilor! E distrugătoare pentru organism
Ana Alungulesei dezvăluie că prăjitura preferată a românilor, amandina, este, de fapt, distrugătoare pentru organism! Află cât de mult zahăr conțin alimentele tale preferate!
Invitată în emisiunea lui Cătălin Măruță, specialista a dezvăluit cât de mult zahăr resimte corpul nostru atunci când consumăm cele mai populare alimente. Obezitatea a devenit una dintre problemele majore la nivel global, iar zilnic statisticile se înrăutățesc. Potrivit specialistei un individ ajunge să consume cam 145 de kilograme de zahăr pe an, în condițiile în care ar trebui să consume maxim 9 kilograme. Zahărul la bază este un conservant astfel, trebuie folosit cu măsură.
În mod uimitor, o porție de cartofi prăjiți este echivalentul a nu mai puțin de 7 cuburi de zahăr: „În momentul în care acești cartofi prăjiți intră în organismul meu, indicele meu glicemic crește ca și cum am mâncat 7 cuburi de zahăr", a dezvăluit Anca Alungulesei.
Totuși, această cantitate de zahăr resimțită de corp poate fi atenuată dacă înainte încercăm să consumăm, de pildă, o salată sau legume: „Aduc fibră și enzime, iar corpul atenuează acest șoc, că de fapt, acesta este un șoc. În momentul în care aduc această invazie de alimente care reprezintă o cantitate mare de carbohidrați, foarte puțină fibră, produc un șoc organismului și trebuie să atenueze.", a spus Anca Alungulesei.
Amandina, echivantul a 16 cuburi de zahăr
Dacă vrem să mâncăm o amadină corpul nostru o va resimți ca și cum am mânca 16 cuburi de zahăr (130 de grame). Dacă aceasta vine la pachet și cu o băutură răcoritoare ce reprezintă echivalentul a 10 cuburi de zahăr, atunci în corp vom introduce 26 de cuburi de zahăr doar la o masă, în timp ce corpul nostru poate susține zilnic maxim 6 lingurițe!
La auzul acestor informații, telespectatorii au început să trimită mesaje, bineînțeles cu păreri împărțite. „Pe timpul bunicii mele era sărăcie, se uda felia de pâine, se punea zahăr și toți erau sănătoși, se mai și mâncau cuburi de zahăr în loc de bomboane", a transmis un telespectator.
Totuși, stilul de viață de atunci și de acum este extrem de diferit și este influențat de mulți factori. „Da, dar pe timpul bunicii nu se consuma atât de mult zahăr, și bunica muncea toată ziua la câmp și consuma tot ceea ce introducea în organism. Bunica se culca la nouă seara odată cu găinile și se trezea la cinci dimineața. Noi ne culcăm la 23:00, 00:00, 01:00 și mai mâncăm între timp și bunica nu era supusă zilnic, nu era bombardată din toate părțile de ceea ce numim stres cotidian. Să diferențiem un pic cum trăiau bunicii versus cum trăim acum", a clarificat Anca Alungulesei.