Filmul românesc care a produs un scandal uriaș! Are scene de lesbianism, nuditate și personaje care prizează cocaină

Ultima actualizare:

Click! îți prezintă filmul care a încălcat toate tabuurile moralității comuniste: scene de lesbianism, nuditate, travesti, personaje care prizează cocaină.

Filmul românesc care a produs un scandal uriaș!
Filmul românesc care a produs un scandal uriaș!

Regizorul Mircea Daneliuc a încălcat toate tabuurile moralității comuniste în filmul „Glissando“, produs în anul 1984. Din acest motiv, pelicula a fost interzisă mai bine de doi ani. În rolurile principale au jucat actorii Ștefan Iordache, Tora Vasilescu și Ioan Fiscuteanu, conform Adevărul.

„Glissando“ este unul dintre cele mai tulburătoare filme produse de cinematografia românească de dinainte de 1989. Ion Theodorescu e un tânăr educat care însă și-a pierdut toată averea la cărți, trăindu–și viața între cazinouri și aventuri pasagere.

Pradă unei depresii epuizante și unor halucinații care fac ca limitele dintre lumea reală și cea a fantasmelor să devină din ce în ce mai tulbure, tânărul devine obsedat de un portret în care găsește o surprinzătoare asemănare cu mama sa.

Filmul românesc care a încălcat toate tabuurile moralității comuniste

În peliculă apar scene de lesbianism, nuditate, travesti, personaje care prizează cocaină. Însă ceea ce a alarmat cel mai tare a fost glisarea subtilă pe care a făcut-o Daneliuc de la dictatura fascistă, la cea pe care contemporanii săi o resimțeau pe propria piele.

Toate aceste elemente au făcut ca filmul să fie blocat mai bine de doi ani de la finalizarea producției.

Aparent, „Glissando“ este ecranizarea unei nuvele fantastice de Cezar Petrescu, „Omul din vis”, din volumul „Omul din vis, Trei povestiri cu morți“ publicat în 1925. Sursa literară a fost însă un simplu pretext pentru Daneliuc care a ales să se îndepărteze semnificativ de textul originar, așa că rezultatul este un film profund original, reflectând viziunea artistică a cineastului, scrie Bogdan Jitea, expert IICCMER.

Filmul Glissando a fost interzis timp de doi ani

Încăpățânarea cineastului de a nu-și mutila artistic filmul în sensul dorit de regim a făcut ca „Glissando“ să treacă fără zecile de modificări trasate abuziv de către culturnicii regimului. La acea vreme, Daneliuc și-a depus carnetul de partid și a amenințat cu greva foamei, scrie Adevărul. Un singur compromis a fost făcut de autorul filmului: acela ca replica „Jidanule!” să fie schimbată cu „Antihristule!”.

„Glissando“ este structurat pe două planuri. În primul plan este prezentat un portret critic al moravurilor burghezo moșierești interbelice, pornind de la descompunerea morală a protagonistului Ion Theodorescu, care era un pătimaș jucător de cărți.

Al doilea plan, dominat de sentimentul claustrării și de nebunia generalizată, reprezintă o adevărată parabolă a totalitarismului.

După doi ani în care filmul a fost interzis, Glissando a avut premiera în București, la cinema „Patria”, la data de 24 septembrie 1984.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
dana budeanu jpg
juriul tcdu webp
netflix pixabay jpg
Telecomanda televizor posturi TV FOTO Unsplash Jonas Leupe jpg
Îndrăgita artistă s-a declarat cucerită de Sri Lanka
Mihaela Bilic jpg
Cântăreața își sărbătorește partenerul de viață în Italia
serban pavlu umbre sezon3 foto adi marineci jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net