„Regele muzicii reggae”, deces învăluit în mister. Filmul lunii februarie dezvăluie viața și moartea marelui Bob Marley

Bob Marley, supranumit „Regele muzicii reggae”, s-a stins din viață la vârsta de doar 36 de ani, pe 11 mai 1981. De-a lungul timpului, la fel ca în cazul unor alte staturi care au dispărut mult prea rapid, cum ar fi Jim Morrison, Elvis Presley, Kurt Cobaim sau Michael Jackson, au apărut diverse teorii bizare în legătură cu moartea cântărețului jamaican.

Bob Marley, supranumit „Regele muzicii reggae” / foto: Arhiva Click!
Bob Marley, supranumit „Regele muzicii reggae” / foto: Arhiva Click!

Robert „Bob” Nesta Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în localitatea Nine Mile, în nordul insulei Jamaica din Marea Caraibelor. Era fiul Cedellei Booker, o jamaicană de 18 ani și a lui Norval Marley, un căpitan britanic de 50 de ani. A fost cantautor, chitarist și muzician care a combinat reggae, ska și rocksteady în compozițiile sale. În 1963, a debutat cu grupul The Wailers. Deși trupa s-a destrămat în 1974, Bob Marley a urmat o carieră solo și a lansat albumul Exodus în 1977, care l-a făcut celebru în toată lumea.

Aspectul politic al vieții sale ar putea fi considerat chiar mai important decât cel artistic, Marley reprezentând un veritabil lider politic, spiritual și religios, în 1978 fiindu-i conferită medalia pentru pace din partea Națiunilor Unite.

Încercarea eșuată de asasinare a „Regele muzicii reggae”

Cântărețul a început să primească oferte din partea partidelor politice din Jamaica. Bineînțeles, el a refuzat, preferând să-și păstreze o poziție neutră față de conflictele care aveau loc în acea perioadă. Acela a fost momentul în care și-a atras pentru prima oară oameni influenți împotriva lui, iar pe data de 3 decembrie 1974, trei bărbați înarmați au pătrus în casa lui și au încercat să îl omoare. Din fericire, deși atât el cât soția sa Rita au fost răniți, au reușit să supraviețuiască.

Din păcate, Bob Marley s-a stins din viață atunci când avea doar 36 de ani, pe 11 mai 1981. Tocmai de aceea, trecerea în neființă timpurie a artistului a stârnit mereu controverse. El a fost diagnosticat cu cancer de piele.

Medicii au descoperit că Marley avea melanom, cancer al pielii, în iulie 1977, potrivit biography.com. Totul a pornit de la o rană pe care a avut-o la unul dintre degetele de la picior. Aceasta nu se vindeca, iar artistul a mers la spital. Cântărețul a continuat să cânte și să înregistreze muzică după diagnostic, dar boala s-a răspândit în cele din urmă și a avut un impact asupra sănătății jamaicanului. singura soluție ar fi operația ce presupunea amputarea degetului afectat, însă Bob Marley a refuzat operația din cauza convingerilor religioase. În cele din urmă, în vara lui 1977, a acceptat să fie operat, întrucât se simțea din ce în ce mai rău, și intervenția a fost un succes.

Decesul artistului i-a lăsat pe fani cu multe întrebări și așa au luat naștere mai multe teorii, cea mai celebră fiind că ar fi fost asasinat de un agent CIA pe nume „Bill Oxley”. Pe lângă moartea lui Marley, acesta ar fi comis și alte 17 crime, în Washington. Fanii acestuia mai cred că tragedia ar fi avut legatură cu unele forțe foarte obscure, sau a fost atribuită unor conspirații oculte.

Filmul „Bob Marley: One Love”

„Bob Marley: One Love” este un nou film muzical biografic american, regizat de Reinaldo Marcus Green. A avut premiera la Carib 5 din Kingston, Jamaica pe 23 ianuarie 2024, a fost lansat în Statele Unite de Paramount Pictures pe 14 februarie 2024 și din 16 februarie a avut premiera în cinematografele din România.

Pentru prima dată pe marele ecran, vom descoperi povestea marcantă a lui Bob despre depășirea piedicilor și parcursul artistic din spatele muzicii sale revoluționare. Concentrându-se pe o perioadă crucială și tumultoasă din viața sa, povestea se învârte în jurul vieții și morții celebrului muzician Bob Marley și cuprinde tentativa de asasinat din decembrie 1976, șederea sa în Anglia, unde a înregistrat cel mai bine vândut album al său, „Exodus” și revenirea în Jamaica, la concertul One Love Peace din aprilie 1978, potrivit infomusic.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0383789258 jpg
image
image
image
image
image
image
Pro TV png
image png
netflix pexels jpg
film premiera romania jpg
"Mare bucurie, mare fericire! Am început sezonul 20 “Te cunosc de undeva”!", spune Temi
andreea liptak jpg
chef florin dumitrescu
Nemo a câștigat Eurovision 2024 foto Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net