Profesorul Constantin Dulcan dezvăluie secretul unei vieți frumoase și longevive. Totul depinde de felul în care gândim!
Medicul neurolog Dumitru Constantin Dulcan, în vârstă de 86 de ani, are rețeta pentru cine își dorește să trăiască mult și sănătos. Totul depinde de felul în care gândim!

Dr. Dumitru Constantin Dulcan dezvăluie secretul vieții longevive / foto: Facebook
În cadrul conferinței „Fain & Simplu”, profesorul Dumitru Constantin Dulcan, cu o carieră îndelungată în cercetare și neuroștiință, a dezvăluit ce trebuie să facem dacă ne dorim să trăim mult. Deși putem crede că se referă la multe schimbări în stilul de viață, în realitate, acest lucru depinde de felul în care gândim. Mai exact, gândurile pozitive au un impact semnificativ asupra sănătății noastre:
Dumitru Constantin Dulcan: „Când gândim frumos, pledăm pentru viață”
„Iertarea, bucuria, generozitatea, afecțiunea, toate aceste lucruri au o chimie pozitivă. În primul rând, e vorba de oxitocină, numită și molecula păcii, care se emite și acționează, la rândul ei, asupra dopaminei, serotoninei, endorfinelor, substanțe care constituie fundamentul comportamentului nostru etic și moral, dar, în același timp, e și fundamentul sănătății noastre.
Cu alte cuvinte: în momentul în care gândim frumos, la semenii noștri, la prietenii noștri sau, pur și simplu, când recităm. Când gândim frumos, pledăm pentru viață, longevitate, bucurie, sănătate. Orice gând pe care nu îl exprimăm, tot se emite în spațiu!”, a spus Dr. Dumitru Constantin Dulcan.
Pe de altă parte, gândurile negative, precum ura, lăcomia, infatuarea sau agresivitatea, produc un efect contrar și pot provoca probleme serioase de sănătate: „În fiecare clipă când gândim negativ - cu ură, lăcomie, infatuare, agresivitate, să nu mai spun de blesteme și tot felul de lucruri care intră în limbajul nedorit, mai ales când e vorba de relația copii-părinți - toate aceste lucruri au o chimie negativă.
Excesul de cortizol înseamnă blocarea sistemului imunitar și exces de adrenalină. În mod normal, cortizolul și adrenalina sunt substanțe care au rol fiziologic. Când noi suntem supuși la un stres sau gândim în maniera în care am discutat, atunci ele vin în exces. Ce se întâmplă cu adrenalina? Dacă e la creier, poate să determine un accident vascular cerebral, dacă e la inimă, un accident vascular, de tip infarct”, a continuat profesorul.
Dumitru Constantin Dulcan este, de asemenea, apreciat pentru lucrările sale în domeniul neuroștiinței și psihologiei. Printre cele mai celebre lucrări ale sale se numără: „Inteligența Materiei”, care explorează legătura dintre conștiință, materie și Univers și „Creierul și Mintea Universului”, o carte care abordează relația complexă dintre creier, minte și conștiință.