Theodor Andrei a câștigat Selecția Națională Eurovision România 2023. Publicul a decis!

Ultima actualizare:

Publicul a votat și a decis! Anul acesta România va fi reprezentată la Eurovision 2023 în Liverpool (Marea Britanie) de Theodor Andrei. Din Selecția Națională, la care au participat 12 melodii, cea mai îndrăgită a fost „D.G.T. (Off And On)”. Click! îți spune cine este artistul care va încerca să obțină un loc cât mai bun în următoarele etape ale competiției Eurovision.

Theodor Andrei are 18 ani, este cântăreț, actor și compozitor
Theodor Andrei are 18 ani, este cântăreț, actor și compozitor

Theodor Andrei a obținut cel mai mare număr de voturi, 5.230, dintre cei 36.524 de votanți. Are doar 18 ani, este elev în clasa a XII-a a Liceului Național de Arte „Dinu Lipatti” (din București). Este cântăreț, actor și compozitor și a mai participat și la primul sezon „Vocea României Junior”, în 2017, unde s-a calificat până în semifinale, și la „X-Factor”, în sezonul cu numărul 9, în anul 2020, când a ajuns până în etapele Bootcamp. S-a făcut deja remarcat și ca actor, căci a jucat în primul spectacol de revistă pus în scenă de tinerii din România - „Nepoții lui Tănase”, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Capitală (în stagiunea decembrie 2018 - iunie 2019). Deși atât de tânăr, Theodor are deja peste 100 de melodii compuse și un palmares cu multe premii și distincții de la mai multe festivaluri naționale și internaționale. Anul trecut, a primit, în cadrul Galei Premiilor Radar de Media 2022, Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa „Artist“ (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul „Fragil“. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului „Mihaela Runceanu” 2022. 

Eurovision 2023 - Theodor Andrei - „D.G.T. (Off and On)”

Theodor Andrei a impresionat și cu declarațiile din timpul competiției găzduită de TVR. „Cred că trebuie să ducem la Eurovision arta pentru artă, nu arta pentru TikTok”, a declarat el, pentru Ilinca Băcilă (24 de ani), cea care a prezentat Selecția Națională împreună cu Laurențiu Niculescu - Lulu. În momentul în care a fost anunțat ca mare câștigător al serii, a adăugat: „O, Doamne! Am văzut atâtea finale de show-uri și finale de Selecție Națională, și tot nu am crezut că se site așa de tare chestia asta (bucuria de a câștiga, n.r.). Vreau să vă mulțumesc din tot sufletul meu. Știu cp am făcut niște promisiuni foarte mari, dar știu, de asemenea, că sunt extraordinar de devotat să le duc până la capăt. O să muncesc până peste așteptările pe care mi le-am setat. Vă mulțumesc din suflet pentru încredere. Este un dar. Mă simt binecuvântat”. 

Eurovision 2023 - Selecția Națională: Clasamentul în urma voturilor publicului

Concurentul cu nr. 10 în Selecția Națională, Theodor Andrei, a primit cele mai multe voturi, 5230
Concurentul cu nr. 10 în Selecția Națională, Theodor Andrei, a primit cele mai multe voturi, 5230

În finala Selecției Naționale Eurovision 2023, printre favoriții publicului s-au mai clasat, pe următoarele patru locuri, Andreea D Folclor Orchestra – „Periniţa mea“ (locul 2), Andrei Duţu – „Statues“ (locul 3), Aledaida – „Bla Bla Bla“ (locul 4) și Amia – „Puppet“ (locul 5). Mihai Trăistariu (43 de ani), prezent în studioul TVR în timpul competiției, artistul român cu cea mai mare experiență în ceea ce privește participarea la această competiție, căci s-a înscris de 11 ori și în 2006 a reușit să obțină un loc fruntaș pentru țara noastră în finala internațională - locul 4, la Atena (Grecia), cu melodia „Tornero”, a fost foarte bucuros că anul acesta doar publicul a votat pentru a decide câștigătorul Selecției Naționale. „Am pledat întotdeauna pentru televoting, mă bucură că publicul decide câștigătorul. Rămân fan Eurovision. Am participat de 11 ori, a șasea oară am câștigat. Și o să mai particip. Îmi place foarte mult această competiție”, a spus Mihai Trăistariu. 

Competiţia internaţională Eurovision 2023 va avea loc la Liverpool Arena (în Marea Britanie) – semifinalele sunt programate pentru 9 și 11 mai, iar finala va fi în data de 13 mai. România va urca pe scenă în a doua semifinală, așa cum s-a decis în urma tragerii la sorți, iar dacă ne calificăm între primii zece vom ajunge și în finală. În 2022 România a fost reprezentată la Eurovision, care a avut loc în Italia (la Torino), de WRS (Andrei Ionuț Ursu, 30 de ani – n.r.), cu melodia „Llámame”. Deși piesa s-a bucurat de un real succes, țara noastră s-a clasat în finală doar pe locul 18.

Anul acesta are loc cea de-a 67-a ediție a concursului. În competiție intră 37 de ţări. Dintre acestea, 31 sunt nevoite să depășească mai întâi etapa semifinalelor. În fiecare semifinală vor fi alese pentru finală zece melodii. Sunt însă și șase țări care sunt calificate direct în ultima etapă a competiției: câștigătoarea ediției precedente – Ucraina (care a câștigat finala din 2022 cu melodia „Stefania”, interpretată de formația Kalush Orchestra), precum și țările care sponsorizează competiția: Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

Ucraina a câștigat Eurovision 2022

Anul trecut competiția a fost câștigată de Ucraina, așadar anul acesta etapele finale ar fi trebuit să fie organizate în Kiev. Dar, din cauză că se află în război cu Rusia, Ucraina nu a putut găzdui competiția. Ucraina a mai câștigat Eurovision în 2004, iar în 2005 a găzduit concursul. Aceea a fost o ediție norocoasă pentru țara noastră, căci Luminița Anghel și Trupa Sistem au reușit, cu melodia „Let Me Try”, să obțină cel mai bun rezultat de până atunci, situând România pentru prima dată pe podium, pe locul III. 

Eurovision 2023: Poți urmări înregistrarea aici. Ei au fost finaliștii Selecției Naționale

Deiona – „Call On Me”

Andrada Popa – „No Time For Me”

Ocean Drive – „Take You Home”

Amia – „Puppet”

Andrei Duţu – „Statues”

Theodor Andrei – „D.G.T. (Off And On)”

Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – „Lele”

Aledaida – „Bla Bla Bla”

Adriana Moraru – „Faralaes”

Maryliss – „Hai vino”

JaxMan (Erin Dăneţ) – „Bad&Cool”

Andreea D Folclor Orchestra – „Periniţa mea”

Eurovision - Cea mai importantă și mai longevivă competiție muzicală internațională

Eurovision Song Contest este considerată cea mai importantă competiţie muzicală internaţională și în 2015 a intrat chiar în Cartea Recordurilor, fiind și cea mai longevivă. Este organizată de asociația televiziunilor publice europene, EBU (European Broadcasting Union) și se transmite anual din 1956. România participă de 30 de ani - prima dată a organizat selecție națională și a intrat în competiție în 1993.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
kate william profimedia 0764084002 jpg
image
image
image
image
image
image
banner razvan simion png
Vedetele au dat buzna la Gala Premiilor Gopo
claudia ghitulescu jpeg
delia 2  crop 1665421206 jpg
netflix pixabay jpg
artista care a trait cu amanta sotului png
image png
Schimbare majora la Survivor All Stars 2024  Apar noi reguli de joc ce se intampla cu duelurile eliminatorii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net