Ancuța Bodnar și Simona Radiș, sportivele anului 2023

Pentru sportul românesc, anul 2023, care tocmai se încheie, nu a fost cel mai bun din istorie, dar nici nu a fost de lepădat. Confirmările au venit de la canotoare, acolo unde Simona Radiș și Ancuța Bodnar și-au menținut invincibitatea la dublu vâsle, începută în 2019.  Ele au fost, de departe, sportivele acestui an.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș sunt neînvinse din 2019 (FOTO: EPA)
Ancuța Bodnar și Simona Radiș sunt neînvinse din 2019 (FOTO: EPA)

Canotajul a fost și în anul preolimpic cel mai mare producător de trofee pentru sportul românesc. Medaliile de aur au fost cucerite la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş) şi opt plus unu feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Victoria-Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), iar medaliile de bronz au fost câştigate la dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel) şi la dublu vâsle feminin, categorie uşoară (Mariana-Laura Dumitru şi Ionela Cozmiuc). Este un palmares care ne dă mari speranțe pentru Jocurile Olimpice, acolo unde sunt așteptate măcar două medalii de aur din partea acestor sportive. În ceea ce le privește, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au continuat seria de invincibilitate începută în 2019. De atunci s-au adunat 26 de curse câștigate la toate competițiile posibile, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Campionate Europene, iar dacă acest ciclu unic va continua, așa cum sperăm cu toții, va urma un al doilea titlu olimpic consecutiv pentru ele. De altfel, în 2021, ele au adus singura medalie olimpică de aur a României la Tokyo.

Eu am foarte multă încredere în mine și în echipa mea. Suntem în aceeași barcă din 2019, stăm în aceeași cameră, s-a format o legătură foarte puternică între noi. Îmi place să iau atitudine de sportivă puternică, care știe ce vrea, încotro se îndreaptă. Cred că și intimidez adversarele prin statutul și statura mea de la competiții. Oricât de puternice ar fi adversarele, atunci când mă văd pe mine foarte sigură, fără să mă las atinsă de nimic din exterior, ele fac un pas în spate. Clar apare o teamă în mentalul lor”, a declarat Ancuța Bodnar într-un interviu acordat pentru Euronews.

Cătălin Chirilă, vicecampion mondial la canoe

Al doilea sport în care România a obținut un rezultat foarte bun a fost reușit de Cătălin Chirilă, la canoe. El a devenit vicecampion mondial la 1.000 m și reprezintă una dintre speranțele naturale ale delegației României la Jocurile Olimpice. Acolo unde și halterele sunt așteptate să facă o figură foarte frumoasă. Anul acesta, s-a obținut doar o medalie la Mondiale, prin Mihaela Cambei, la stilul smuls, categoria 49 kg. Numai că și Loredana Toma, multiplă campioană a lumii, dar accidentată în acest an, are mari șanse la podium.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
Dan Grecu cosr colan jpg
Dan Grecu Nadia Comaneci 1976 jpg
Mbappe facebook webp
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net