Cursa de Formula 1 de la Monaco este atracția momentului! Clipe uluitoare petrecute pe legendarul circuit

În acest weekend, pe străzile fermecătoare din Monte Carlo se va desfașura cea de a 68-a ediție a Marelui Premiu de Formula 1 găzduit de Monaco. De la piloți care au ajuns în apă, la finish-uri dramatice sau tragedii înfiorătoare, cursa din Principat a fost mereu fascinantă. Se spune că cine se impune aici rămâne nemuritor, iar România a fost aproape de un succes incredibil chiar în anul de debut.

Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. Un român a participat la primul grand prix de la Monte Carlo

Cel mai fermecător circuit din lume are o istorie uluitoare. Alături de Indianapolis 500 și cursa de 24 de ore de la Le Mans, etapa din Monaco face parte din așa-numită „Triplă Coroană” a motorsportului.

Prima editie desfășurată pe străzile cochete din Monte Carlo a avut loc pe 14 aprilie 1929, iar la start a fost și un pilot de origine română. Georges Bouriano, născut la Brăila, dar stabilit la acea vreme în Belgia, a pilotat un Bugatti 35C, care avea 120 de cai putere.

Citește și Fotografie senzațională cu David Beckham! Trei vedete l-au făcut să pară un anonim

Româno-belgianul avea să termine pe locul secund acea cursă, în spatele englezului William Grover. Georges Bouriano a sosit la un minut și 17 secunde de învingător. Pentru performanța lui, acesta a primit 30.000 de franci.

Patru persoane au murit în Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. Un pilot a aterizat în apă

Pe lângă vedele care își fac mereu apariția în număr mare la cursa din Monte Carlo, etapa din Principat e cunoscută pentru dramatism, tensiune și finaluri palpitante. Aici, marja de eroare este infimă.

Din păcate, istoria acestui mare premiu de formula 1 este marcată de patru decese. Unul dintre cele mai dramatice episoade s-a petrecut în 1955, când liderul cursei, Alberto Ascari, a făcut un accident în zona portului și a ajuns cu monopostul în apă. Pilotul a scăpat nevătămat, dar a fost nevoit să înoate până la mal.

Un alt moment memorabil s-a petrecut în 1988, când unul dintre cei mai mari piloți din istorie, Ayrton Senna, a lovit zidurile de protecție în momentul când avea un avantaj uriaș în cursă. De nervi, brazilianul a plecat pe jos spre apartamentul său luxos care se afla în apropiere.

Un amănunt inedit, poate chiar comic, legat de acest Mare Premiu de Formula 1 este faptul că Grand Prix-ul de la Monaco deține recordul pentru cele mai puține monoposturi ajunse la finalul unei curse. În 1966 și 1996, doar patru mașini au încheiat etapa din Principat.

Cine va câștiga cursa din acest an? LeClerc e favorit la Monaco

Max Verstappen a obținut weekendul trecut a treia victorie consecutivă și, totodată, șefia în clasamentul general din 2022. După şase curse disputate în actualul sezon de Formula 1, Vertstappen are 110 puncte. Pe locul 2 este Charles Leclerc, cu 104 puncte. Acesta din urmă a reușit sâmbătă să obțină cel mai rapid timp în calificări.

Pilotul lui Ferrari va pleca din pole-position în Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco. Leclerc a fost urmat de coechipierul Carlos Sainz și de Sergio Perez, de laRedBull. Campionul mondial, Max Verstappen a încheiat doar pe 4, și va avea o misiune infernală pe un circuit unde depășirile sunt în general imposibile.

Incidente în calificările de la Monaco, în 2022

Publicăm imagini în exclusivitate de la corespondenții Click! aflați la marele eveniment de Formula 1 de la Monte Carlo, Monaco. 

Cel mai agitat moment din primele zile ale etapei din 2022 s-a petrecut în sesiunea de antrenamente de vineri, când Daniel Ricciardo a lovit puternic parapetul de pe circuit. Din fericire, pilotul australian nu pățit nimic grav și va lua startul în cursa de duminică.

Circuitul din Monte Carlo este doar unul dintre cele 3 trasee care se află în F1 încă din sezonul de debut, din 1950. Celelalte două sunt Spa-Francorchamps și Silverstone. O victorie aici înseamnă enorm pentru orice pilot.

La finalul acestei săptămâni, lupta pentru supremație dintre Red Bull și Ferrari se anunță fascinantă. LeClerc ar trebui să fie favorit, ținând cont de rezultatele din calificări, dar francezul a avut multe ghinioane pe acest circuit. Un lucru e cert, toți ochii vor fi atintiți dumininică după-amiază pe cursa de Formula 1 din Monaco, dar și pe starurile din showbiz care-și vor face apariția la standuri și în lojele din tribune.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

cub ion țiriac png
1 bruce willis jpg jpeg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
FotoJet (2) jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
image png
image
image
image
image
Aur Romania, tenis de masa jpg
Finala tenis de masa, Facebook jpg
David Popovici, Facebook jpg
Mbappe si Neymar, EPA jpg
Simona Halep, EPA jpg
bianca ghelber drapel jpg