În weekend, toată lumea e chemată la darts!

Ultima actualizare:

Darts-ul, jocul în care aruncarea cu precizie a unor mici săgeți într-o țintă fixă a devenit o veritabilă artă, a luat amploare în România ultimilor ani. Din 2008 încoace, anul înființării federației locale de specialitate, românii au reușit să plaseze câtyeva nume în topul celor mai buni 100 de jucători, ba chiar să și câștige câteva competiții de renume.

În acest weekend în Capitală, e programat Romanian Darts Festival (RDF), cel mai mare eveniment de gen ce reunește două turnee internaționale, respectiv Romanian International Darts Open (RIDO) și Romanian Classic Darts Open (RCDO). Concursurile, cu premii totalizând 18.000 euro, sunt cele mai importante evenimente la nivel mondial din circuitul British Darts Organization (BDO) și World Darts Federation (WDF) din luna ianuarie, fiind în plus cele mai importante competiții ale sezonului în Europa de Est. Inițial organizate separat, evenimentele se bucură de nouă ani de o participare internațională impresionantă, printre participanți numărându-se jucători de talie mondială și personalități din lumea darts-ului.

Evenimentele se bucură de participarea confirmată a peste 400 de jucători si jucătoare din întreaga lume, inclusiv a galezului Wayne Warren, care pe data de 12 ianuarie 2020 a câștigat la Londra titlul de campion mondial al BDO 2020. De menționat faptul că intrarea pentru spectatori este gratuită pe toată durata evenimentului găzduit între 24 și 26 ianuarie de Hotelul Intercontinental.

La origine o metodă de antrenament pentru arcașii din Anglia medievală, darts-ul este în prezent un sport răspândit pe toate continentele.

Există numeroase organizații de darts profesionist la nivel mondial, iar premiile pentru locul întâi sunt de nivelul zecilor de mii de lire sterline. Spre exemplu, peste 65 de țări sunt afiliate Federației Mondiale (WDF) iar anual sub această egidă sunt organizate peste 100 de concursuri în toată lumea. Fiecare dintre țările afiliate WDF organizează anual, prin federațiile proprii, peste 30 de concursuri în cadrul competițiilor interne (atât masculine, feminine cât și la tineret). De asemenea, se organizează campionate pe echipe cu participarea cluburilor sportive din țările respective.

Fără a putea spune cu exactitate anul apariției acestui sport în România (dar estimând momentul undeva în anii ‘90), se poate afirma că din 2008 încoace sportivii noștri au urcat cu pași fermi, chiar dacă timizi deseori, pe scara darts-ului profesionist.

Prin intermediul FRD, România a fost gazda unor evenimente de prestigiu, dintre care menționăm Campionatul Mondial de Darts (2019, Cluj-Napoca, peste 650 de profesioniști din 53 de țări) și Campionatul European de Darts (2014, București, peste 400 de profesioniști din 30 de țări).

Gabriel Pascaru și Gabriel Olar sunt cei mai cunoscuți sportivi români în domeniu. La începutul acestui an, Gabriel Pascaru a reușit o premieră impresionantă pentru România, și anume calificarea alături de cei mai buni 39 de jucători din lume la Campionatul Mondial al British Darts Organisation. În sezonul 2018/2019, Gabriel Pascaru a terminat pe locul doi în clasamentul BDO al regiunii Europa de Est și a câștigat patru concursuri internaționale și anume Open-urile Ucrainei, Ungariei, Rusiei, precum și Mediterranean Cup împreună cu echipa națională de darts a României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
Dan Grecu cosr colan jpg
Dan Grecu Nadia Comaneci 1976 jpg
Mbappe facebook webp
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net