Încep Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Cine sunt cei 106 sportivi care reprezintă România și ce șanse au la medalii

Ultima actualizare:

Jocurile Olimpice vor debuta vineri la Paris, unde 10.500 de sportivi se vor întrece pentru a obține medaliile mult dorite de concurenți din întreaga lume. România va fi reprezentată de 106 sportivi, după ce atleta Florentina Iușco a fost suspendată pentru dopaj, deși inițial erau calificați 107 sportivi.

David Popovici are șanse reale să câștige cel puțin o medalie de aur / foto: arhiva
David Popovici are șanse reale să câștige cel puțin o medalie de aur / foto: arhiva

Cea de-a XXXIII-a Olimpiadă se va desfășura pe parcursul a 19 zile de competiție (handbalul, fotbalul și rugby-ul începând mai devreme, pe 24 iulie) și va include 329 de probe în 32 de sporturi.

Vor participa 10.500 de sportivi din peste 200 de comitete olimpice naționale, inclusiv echipa olimpică a CIO pentru refugiați.

Un aspect inedit al ediției de la Paris este oportunitatea oferită spectatorilor de a participa. „Marathon Pour Tous” va permite celor 40.000 de alergători să trăiască experiența unică de a alerga același maraton, în aceeași zi și pe același traseu ca maratoniștii olimpici.

La Paris 2024, România va participa pentru a 23-a oară la Jocurile Olimpice de vară. Din 1924, România a lipsit doar la edițiile din 1932 și 1948, iar în 1940 și 1944, Jocurile Olimpice nu au avut loc din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.

Ce șanse are România la medalii

Potrivit jurnaliștilor de la 100% Sport, România are cele mai multe șanse să câștige medalii la canotaj, kaiac-canoe, natație.

CANOTAJ

Bărci calificate: 12 (45 sportivi)

Șanse la medalii: 85%

Pretendenți: Bărcile feminine de dublu vâsle, 8+1, 4 rame, dublu rame și dublu vâsle categorie ușoară, precum și cele masculine de patru rame și dublu rame

La nouă ediții ale Jocurilor Olimpice barca feminină de 8+1 s-a clasat pe podium, iar în trei rânduri chiar pe prima treaptă. Și aceasta se numără printre favorite și la Paris. De asemenea, în lupta pentru „aur” se vor implica, cu mari șanse, Simona Radiș și Ancuța Bodnar (dublu vâsle), care l-au și câștigat la Tokyo, în 2021.

KAIAC-CANOE

Sportivi calificați: 3

Pretendent: Cătălin Chirilă

Șanse la medalii: 75%

Multiplu medaliat la CM și CE în ultimii ani, la canoe simplu, Cătălin Chirilă se dovedește a fi un demn urmaș al lui Ivan Patzaichin. Sportivul originar din Tulcea se numără printre pretendenții la podium și la JO de la Paris. Și n-ar fi o surpriză ca acesta să devină campion olimpic.

NATAȚIE

Sportivi calificați: 3 (5 probe)

Șanse la medalii: 80%

Pretendent: David Popovici

Campion european și mondial de juniori și seniori, David Popovici se numără printre favoriții la medalii atât la 100 m, cât și la 200 m liber. Iar evoluțiile sale de la Campionatul European de la Belgrad, de anul acesta, precum și cele din anii trecuți, ne fac să credem că dinamovistul ar putea să devină chiar campion olimpic.

Repere și elemente interesante despre Jocurile Olimpice de la Paris

Jocurile Olimpice din 2024 vor începe oficial vineri, 26 iulie, cu o ceremonie spectaculoasă de deschidere pe Sena. Competițiile vor debuta de fapt miercuri, 24 iulie, cu sporturile de echipă, urmate de primele probe de tir cu arcul și handbal. Olimpiada se va încheia pe 11 august, cu o ceremonie la celebrul Stade de France din Saint-Denis.

Parisul este orașul principal gazdă, dar vor avea loc concursuri și în alte orașe din Franța. Competiția de surfing va fi cu totul specială, desfășurându-se în Tahiti, pe legendarele valuri Teahupo'o din Oceanul Pacific, la 15.000 km de Paris.

Aceasta va fi cea mai îndepărtată competiție pentru medalii organizată în afara unui oraș olimpic gazdă.

Un nou sport olimpic

Jocurile Olimpice de la Paris vor include pentru prima dată breaking-ul, un stil de dans urban derivat din cultura hip-hop.

Competiția va avea două probe, una masculină și una feminină, și se va desfășura în perioada 9-10 august la Paris, după succesul de la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret din Buenos Aires 2018.

Emblematicul Turn Eiffel va fi implicat în mai multe moduri în Jocurile Olimpice. Evenimentul de volei pe plajă va avea loc într-o arenă temporară în aer liber, sub turn, iar medaliile olimpice vor conține metal provenit din Turnul Eiffel.

Sportivii vor înota în fluviul Sena

Sena va găzdui maratonul de înot și etapa de înot a triatlonului, la un secol după ce a găzduit evenimente la primele Jocuri Olimpice de la Paris din 1900. De la 1923 până de curând, înotul a fost interzis în Sena din cauza calității apei, dar organizatorii au asigurat că apa va fi suficient de curată pentru a înota în timpul Jocurilor Olimpice.

JO 2024 marchează revenirea Jocurilor Olimpice la Paris după 100 de ani. Parisul a găzduit prima dată Jocurile Olimpice în 1900 și apoi în 1924. Capitala Franței devine astfel al doilea oraș, după Londra (1908, 1948 și 2012), care găzduiește Jocurile Olimpice de trei ori.

Paris 2024 va fi prima Olimpiadă din istorie cu o egalitate numerică între femei și bărbați, fiecare reprezentând jumătate din totalul sportivilor participanți, adică 5.250 de femei și 5.250 de bărbați.

Fără aer condiționat în camere

Sistemul de transport public din Paris (RATP) va dota peste 3.000 de agenți cu dispozitive de traducere asistate de inteligență artificială, pentru a ajuta turiștii să se orienteze pe rute în timpul Jocurilor Olimpice. Dispozitivele vor putea traduce din franceză în 16 limbi diferite.

În satul sportivilor de la Paris 2024 nu va exista aer condiționat, în conformitate cu angajamentul de a organiza cele mai ecologice Jocuri Olimpice din istorie. Clădirile au fost proiectate cu un sistem de răcire care extrage apă din subteran și fațadele au fost ajustate pentru a primi cât mai puțin soare direct.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pep guardiola facebook jpeg
Dan Sucu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
FC Barcelona (EPA) jpg
aryna sabalenka facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net