Șoc în delegația română la Jocurile Olimpice: Florentina Iușco a fost suspendată pentru dopaj!

Ultima actualizare:

Lovitură de teatru în delegația României la Jocurile Olimpice! Atleta Florentina Iuşco a fost suspendată pentru dopaj cu cinci zile înaintea plecării spre Paris!

Florentina Iușco urma să concureze în două probe la Jocurile Olimpice de la Paris
Florentina Iușco urma să concureze în două probe la Jocurile Olimpice de la Paris (FOTO: Profimedia)

Florentina Iușco era singura atletă din România calificată la două probe, săritură în lungime și triplusalt. Ea urma să plece la Jocurile Olimpice cu al doilea lot de sportivi, pentru că probele din concursul de atletism sunt programate în a doua jumătate a competiției, după terminarea probelor de înot.

În vârstă de 28 de ani, Iușco a fost testată pozitiv la furosemid, un diuretic pe lista interzisă a AMA/WADA (forul mondial anti-doing), într-un control antidoping în afara competiţiei în luna aprilie a anului trecut, informează Agerpres.

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) nu a suspendat-o, însă, ci a sancţionat-o cu o mustrare şi fără perioadă de ineligibilitate pe motiv că nu era vinovată sau nu a fost neglijenţa ei. Cu toate acestea, după ce AMA/WADA a făcut apel la această decizie a ANAD, TAS a stabilit că Iuşco a eşuat în demonstrarea standardul necesar pentru a i se acorda statutul de „nevinovat sau neglijenţă semnificativă”, şi i-a impus o suspendare de doi ani începând cu 1 februarie 2024. Mai mult, toate rezultatele înregistrate de ea din aprilie anul trecut au fost anulate.

Prin suspendarea Florentinei Iuşco, atletismul românesc rămâne cu 12 sportivi la JO 2024, iar delegaţia României cu 106 sportivi.

Anișoara Stanciu: „Ea nu a fost în ilegalitate”

Președintele Federației Române de Atletism, Anișoara Stanciu, a spus că în cazul Florentinei Iușco nu s-a făcut nici o încălcare a regulamentului: ''Despre Florentina Iuşco nu pot face nicio declaraţie oficială, nu putem spune nimic, până nu avem o comunicare oficială de la Agenţia Naţională Anti-Doping. Perioada ei de suspendare intră în vigoare după comunicarea oficială. Ea nu a fost în ilegalitate sub nicio formă. Florentina a avut toarte drepturile pe care le are orice sportiv. Avea dreptul să concureze la competiţii, să-şi facă baremurile ca orice alt sportiv. Nu aveam niciun drept, noi ca federaţie, să-i interzicem participarea la competiţii atât timp cât cazul ei era pe rol, până nu se definitiva cazul ei. Şi nimeni nu i-a interzis participarea la competiţii”, a spus Anişoara Stanciu pentru Agerpres.

Mihai Covaliu: „Nu ne putem abate de la regulament”

Prezent la Paris, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, s-a declarat trist de veste: „Aduce o umbră de tristeţe, dar nu ne putem abate de la regulament. Regulamentul este acelaşi pentru toată lumea indiferent de nume, cine încalcă regulile nu se suie în avionul pentru Jocurile Olimpice de la Paris", a afirmat Covaliu pentru Agerpres. El a menţionat că instituţia pe care o conduce a fost înştiinţată oficial despre suspendarea primită de Iuşco. „Am fost înştiinţaţi şi noi la COSR de acest caz în mod oficial. Aşa cum am spus tot timpul, toţi sportivii au fost testaţi şi în cazul oricui există o urmă de suspiciune, măcar că va primi vreun verdict de tentativă de doping sau orice alta greşeală care este sancţionată de regulament, nu se va urca în avion pentru a merge la Jocurile Olimpice de la Paris. Acesta este regulamentul pentru toată lumea şi nu se abate nimeni de la el, pentru că trebuie respectat conform literei legii”, a precizat Mihai Covaliu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Denis Dragus (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (Facebook) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Sebastian Tătaru
alexoi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net