Novak Djokovic a făcut apel, după ce autoritățile australiene i-au anulat viza
Novak Djokovic a făcut apel, după ce autoritățile australiene i-au anulat viza și au stabilit că el va fi deportat din țară. Avocații lui au depus actele la un tribunal din statul Victoria, unde se dispută Australian Open.
Novak Djokovic, numărul 1 ATP, a aplicat pentru ca decizia de a fi deportat să fie revocată. Jucătorul de tenis a invocat faptul că are scutire de vaccinare de la organizatorii turneului Australian Open, care îi permite să intre pe teritoriul țării. Se pare însă că excepția e valabilă doar pentru competiția de la Melbourne, dar nu spune accesul lui în Australia, conform 7news.com.au.
Djokovic a ajuns în Australia miercuri, 5 ianuarie și, după ce a fost respins la graniță, a fost dus la un hotel unde sunt trimiși toți cei care urmează să fie deportați. El nu va fi mutat de acolo până cel mai devreme joi, 6 ianuarie, la ora locală 17 (ora 8, ora României).
Judecătorul care se ocupă de caz a declarat, în timpul audierilor de joi, că trebuie să știe mai multe despre situația lui Djokovic și a recunoscut că nu știe foarte multe despre tenis.
Australienii, nemulțumiți de scutirea lui Djokovic
Turneul Australian Open începe pe 17 ianuarie. Toţi jucătorii şi personalul de la turneu trebuie să fie vaccinaţi sau să aibă o scutire acordată de un grup de experţi independent.
Decizia de a acorda scutirea lui Djokovic a strânit un val de critici în Australia, în special în orașul gazdă, Melbourne, care a îndurat cea mai lungă carantină din pandemie.
Rata de vaccinare a adulților din Australia e de 91% și nu există simpatie pentru cei care refuză imunizarea. Djokovic, care nu a declarat niciodată public dacă e sau nu vaccinat, a spus că este împotriva serului anti-Covid.
Contre între președintele sârb și premierul australian din cauza lui Djokovic
Decizia guvernului australian de a bloca intrarea jucătorului sârb în țară a dus la tensiuni între Canberra și Belgrad. Președintele sârb Alesandar Vucic a declarat că a vorbit cu Djokovic și l-a asigurat că ”întreaga Servie e alături de el și că facem tot ce putem pentru a opri această hărțuire a celui mai bun jucător de tenis din lume. Serbia va lupta pentru Novak, adevăr și dreptate”, notează Reuters.
Prim ministrul austrlian Scott Morrison i-a răspuns imediat și a declarat că nu a exista niciun fel de hărțuire. ”Australia e un stat suvern cu reguli clare care nu discriminează”, a spus el.
Vucic l-ar fi chemat, cu toate acestea, pe ambasadorul australian la Belgrad și i-ar fi cerut ca Djokovic să fie eliberat și lăsat să joace la Australian Open
În ce condiții se acordă scutirea de vaccinare
Autorităţile australiene cer ca sportivii care intră în Australia să fie vaccinaţi cu schemă completă, să fi trecut prin boală în ultimele şase luni sau să solicite şi să primească o scutire medicală, aceasta din urmă fiind destul de greu de obţinut.
Printre motivele excepţiilor medicale se numără un "eveniment advers grav atribuit unei prime doze de vaccin aprobat". Un eveniment este considerat grav dacă a dus la spitalizare sau a dus la o invaliditate/incapacitate semnificativă.
La categoria "scutiţi" de vaccinare intră şi cei care au fost infectaţi cu virsul Sars-CoV-2 după 31 iulie 2021. Scutirea medicală trebuia solicitată până la 10 decembrie 2021, cel târziu.
Excepţia medicală acordată lui Djokovici pare controversată, în condiţiile în care, din ce se cunoaşte, el nu s-ar încadra în niciuna dintre condiţiile de mai sus. Tocmai de aceea, mulți tenismeni care nu sunt vaccinați și care nu au putut merge în Australia au început deja să comenteze pe marginea acestui favor făcut liderului mondial.