Simona Halep rupe tăcerea! Primele declarații despre scandalul de dopaj: „Cât trebuie să mai aștept?”

Fostul număr 1 în clasametul WTA, Simona Halep, a fost suspendată pentru dopaj, în luna octombrie a anului 2022. Acum, jucătoarea de tenis, vorbește, în premieră, despre modul în care substanța interzisă a ajuns în corpul ei.

Simona Halep nu a mai jucat de la US Open 2022 / foto: Tennis Major
Simona Halep nu a mai jucat de la US Open 2022 / foto: Tennis Major

În luna octombrie, jucătoarea din Constanța a fost depistată pozitiv la roxadustat, o substanţă interzisă, introdusă pe listă chiar anul trecut. La 7 luni distanță de la acest eveniment, Simona Halep rupe tăcerea cu privire la  scandalul în care a fost implicată.

Simona Halep spune că nu a consumat nicio substanță interzisă conștient

Simona Halep a declarat, într-un interviu acordat, ieri, platformei Tennis Majors, că a fost victima unei „contaminări a unuia dintre suplimentele sale alimentare”.

Experții citați de jucătoarea în vârstă de 31 de ani, „au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, o contaminare a unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică foarte slaba cantitate care a fost detectată în corpul meu”, a declarat Halep.

Halep, care a câștigat până acum două titluri de Grand Slam, la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019), a fost suspendată provizoriu conform articolului 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis (TADP) de către Agenţia Pentru Integritatea Tenisului (ITIA) şi riscă până la patru ani de suspendare.

„Nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis”, a răspuns Halep, când a fost întrebată dacă a luat roxadustat, o moleculă care stimulează producţia de globule roşii, utilizată, în general, în tratamentul anemiei legate de bolile de rinichi.

Este mai puternică ca oricând

După suspendarea pentru dopaj a Mariei Sharapova, din 2016, Halep este prima jucătoare de top care ajunge în această nefericita postură.

„Nu m-am gândit niciodată că mă voi găsi implicată într-o asemenea poveste”, a continuat, joi, Halep, care a afirmat că se simte „bine" pentru că ştie că  este „curată”.

Mai mult, Halep a spuns că Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) i-a respins probele. Ea a cerut să fie audiată de o „instanţă independentă”. Dar, mai multe audieri, au fost amânate sau anulate de ITF. De asemenea, a fost respinsă o cerere de ridicare a suspendării provizorii.

„Nu am dorit să ies şi să vorbesc, este un lucru foarte delicat. Nu i-am făcut faţă prea bine din cauza emoţiei. Dar simt nevoia să le vorbesc suporterilor, fanilor şi publicului larg, deoarece sunt sigură că vor să ştie de ce durează aşa de mult, simt acest lucru”, a subliniat Halep.

O nouă audiere ar putea avea loc „pe 28 mai”, iar Simona Halep este nerăbdătoare: „Nu cer tratament special. Vreau doar să fiu judecată: cât mai trebuie să aştept?”, a întrebat ea.

Până când lucrurile nu se vor clarifica, Halep nu are voie să joace niciun meci oficial. Cu toate acestea, ea a spus că vrea în continuare să joace, mărturisind că se simte „la fel de puternică ca înainte, dacă nu mai puternică”.

Ce spune Agenția Națională Antidoping despre cazul Simonei Halep

Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping, a explicat faptul că, există două categorii de substanţe, cele specifice, care sunt interzise în timpul competiţiei, şi cele nespecifice, interzise şi în afara competiţiei.

„Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat.

Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie.

Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare. Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte.

De notat că substanţele specifice sunt interzise doar în competiţie. Există criterii în baza cărora această sancţiune poate fi redusă. Avem la noi pe site nişte scheme privind reducerea sancţiunilor", a spus Andreiaşu, citată de digisport.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pep guardiola facebook jpeg
Dan Sucu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
FC Barcelona (EPA) jpg
aryna sabalenka facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net