Sportul românesc e pe locul 9 în Europa!

Organizate timp de aproape două săptămâni la Munchen, Campionatele Europene multisport au confirmat creșterea în valoare a mai multor sporturi din România. Țara noastră s-a clasat pe locul 9 în clasamentul general pe medalii, una dintre cele mai bune prestații din istorie.

Echipajul de 8+1, din nou campion european (FOTO: EPA)
Echipajul de 8+1, din nou campion european (FOTO: EPA)

De-a lungul a 11 zile, la Munchen au concurat nu mai puțin de 4.700 de sportivi din 50 de țări, în 14 discipline, din 9 sporturi olimpice. Cu opt titluri continentale și 15 medalii cucerite în total, România a fost devansată doar de forțe ale sportului continental și mondial. Lider în clasamentul pe medalii a fost țara gazdă, Germania, cu 60 de prezențe pe podium. Dintre acestea 26 de medalii au fost de aur, 20 de argint și 14 de bronz. Pe locul secund s-a clasat Marea Britanie, tot cu 60 de medalii în total, dar doar 24 de aur, 19 de argint și 17 de bronz, iar pe trei Italia, cu 51 de medalii în total, dintre care 14 de aur, 18 de argint și 19 de bronz.

În cazul României, ”partea leului” și-au tăiat-o, așa cum era de așteptat, reprezentanții canotajului. O disciplină aflată de câțiva ani în topul performanțelor românești internaționale. Aceștia au cucerit un număr record de 5 titluri continentale, la dublu rame feminin, dublu vâsle feminin, dublu rame masculin, simplu feminin categorie ușoară și 8+1 feminin. Cel mai bun palmares al canotajului românesc din istoria Europenelor, o reconfirmare a școlii tricolore în acest sport. O surpriză excepțională a făcut-o atletismul, care a reușit să cucerească primul titlu european după o pauză de 20 de ani! Eroina s-a numit Bianca Ghelber, care a reușit să se impună categoric în finala de la aruncarea ciocanului, instalându-se în fruntea clasamentului chiar după prima încercare din finală. Eleva marii campioane Mihaela Melinte, aceasta a reușit să se impună pe același stadion pe care, în 2002, Ionela Tîrlea triumfa în proba de 400 metri garduri și cucerea ultimul aur continental românesc într-un sport care în trecut ne-a adus atâtea bucurii. Un titlu care ne-a bucurat foarte mult a fost cel obținut la tenis de masă de Bernadette Szocs. Aceasta s-a impus la dublu, alături de austriaca Sofia Polcanova, într-o finală contra unei pereche 100% românești, Eliza Samara/ Andreea Dragoman. Dar întreg concursul feminin de dublu de la tenis de masă a fost unul istoric pentru noi, căci pe treapta a treia a podiumului s-a situat Adina Diaconu, care a făcut cuplu cu Maria Xiao, din Spania.

Ultimul aur, din vedere cronologic, a fost cucerit la canoe 1.000 de Cătălin Chirilă. O victorie care ne-a bucurat, dar care trebuie să recunoaștem că era așteptată, Cătălin fiind nimeni altul decât campionul mondial al probei, titlu cucerit în urmă cu două săptămâni, în Canada. Dar o medalie care reconfirmă valoarea extraordinară a canoistului nostru.

Peste doi ani sunt Jocurile Olimpice, la Paris

Medaliile de argint au fost cucerite la tenis de masă. În afara perechii Eliza Samara/ Andreea Dragoman, de la dublu feminin, au mai urcat pe a doua treaptă a podiumului Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, la dublu mixt.

Cu bronz s-au ”îmbrăcat” Cătălin Chirilă, la canoe 500 m, trei bărci de la canotaj (patru vâsle masculin, patru rame masculin, respectiv feminin), dar și Adina Diaconu, de la tenis de masă, în proba de dublu.

Având în vedere că multe dintre aceste medalii au fost obținute în probe care se vor regăsi și în programul Jocurilor Olimpice, rezultatele de la jumătatea ciclului olimpic sunt mai mult decât încurajatoare în perspectiva Olimpadei din 2024, de la Paris. De regulă scopul competițiilor de dinainte cu doi ani de JO este acela de a permite antrenorilor să facă reglajele necesare pentru a atinge forma optimă mai întâi pentru calificările olimpice și apoi pentru participarea cu succes la Jocurile propriu-zise.

Am cucerit 3 titluri și la Campionatele Europene de natație de la Roma

Chiar dacă nu au făcut parte din Europenele multisport de la Munchen, în aceeași perioadă s-au disputat, la Roma, Campionatele Europene de natație. Acolo unde România a cucerit nu mai puțin de trei titluri. Două dintre ele au fost obținute de fenomenul natației mondiale, David Popovici, care s-a impus la 100 m liber și la 200 m liber, dublându-și astfel succesele de la Mondiale. Apoi, tot un Popovici, dar Constantin – nu e nici o legătură de rudenie între ei – a devenit primul campion european din istoria săriturilor de la mare înălțime (27 m). El l-a devansat pe un alt român, Cătălin Preda, care a cucerit medalia de argint.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Achraf Hakimi (EPA) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
pep guardiola facebook jpeg
Dan Sucu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net