Suma cheltuită pentru suspendarea lui Halep. Dezvăluirile unui avocat
Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) ar fi cheltuit o sumă considerabilă de bani, în procesul în care s-a hotărât suspendarea primită de Simona Halep, de patru ani „afară” din tenis, potrivit dezvăluirilor unuia dintre avocații din echipa de apărare a româncei.
Americanul Howard Jacobs, care a făcut parte din echipa sportivei la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a explicat situația, într-un interviu pentru „Sports Illustrated”, dezvăluind că ITIA a cheltuit cel puţin două milioane de dolari în încercarea de a dovedi vinovăţia jucătoarei din România.
„Nu ştiu ce s-a întâmplat. Adică, e greu de spus. Am crezut tot timpul că dosarul paşaportului biologic nu era bine întemeiat. Nu am înţeles niciodată acest caz! Şi, cu Roxadustat, în mod normal, le dai (n.r. autorităţilor antidoping) dovezi că este contaminat şi fie că eşti de acord cu sancţiunea, fie că te lupţi pentru sancţiune. Dar nu se ajunge la un caz ca acesta. Nu cred că am mai avut vreodată un caz atât de ciudat ca acesta... Cazul a devenit foarte, foarte complicat! Nici măcar nu-mi pot imagina câţi bani au cheltuit pentru proces. Nici măcar nu-mi pot imagina. O să spun că cel puţin două milioane de dolari, pentru că au avut atât de mulţi experţi şi atât de mulţi avocaţi şi totul a fost disputat”.
De ce antrenorii sportivilor suspendați pentru dopaj nu suferă consecințe
Întrebat de ce în tenis aceste sancţiuni sunt respinse în mod constant în apel, avocatul a comentat: „Aceasta este o întrebare bună! Este o problemă pe care am ridicat-o, în timpul apelului la TAS, în cazul Mariei Sharapova şi care nu s-a schimbat cu adevărat. Nu ştiu dacă este vorba de componenţa tribunalelor pe care tenisul le-a avut în mod istoric, care sunt pur şi simplu prea dure. Adică există un model foarte consistent de reducere a sancţiunilor de către TAS în cazurile de tenis. Nu în toate cazurile, dar în multe dintre ele. Şi nu ştiu de ce. Poate că jucătorii de tenis, spre deosebire de alte sporturi olimpice, îşi pot permite să se apere, aşa că ei cred că este o luptă puţin mai corectă”.
Jacobs a oferit un comentariu și pe marginea discuțiilor că un jucător este sancţionat, iar antrenorul care încurajează suplimentul rămâne nepedepsit: „Răspunsul simplu este că regulile nu prevăd acest lucru, cu excepţia cazului în care există dovezi că un antrenor a dat cu bună-ştiinţă jucătorului o substanţă interzisă - ceea ce nu este nici pe departe cazul de faţă. Dar pentru a furniza doar un supliment care se dovedeşte a fi contaminat? Regulile nu prevăd nicio pedeapsă în acest caz. Ar trebui? Nu ştiu. Adică, dacă ar face-o, probabil că niciun antrenor nu ar mai recomanda suplimente sportivilor”.
Revine pe teren, săptămâna viitoare
Reamintim că Halep a câștigat apelul făcut la TAS, care a redus la nouă luni suspendarea româncei din tenis, de la patru ani, atât cât „dictase” inițial Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) și și-a anunțat deja revenirea pe terenul de tenis la Miami Open, programat între 19 și 31 martie. Suspendată provizoriu încă din toamna lui 2022, în cele din urmă, la mijlocul lunii septembrie, Halep a primit verdictul în procesul ei și a fost exclusă pentru patru ani din tenis, în baza a două încălcări ale regulamentului antidoping, respectiv utilizarea unei substanțe interzise și suspiciunea că ar fi utilizat metode sau substanțe interzise, pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic. Inițial, perioada de suspendare ar fi durat până pe 6 octombrie 2026, iar Halep a dat în judecată firma producătoare a suplimentelor pe care le-a luat, ca în cele din urmă să obțină reducerea pedepsei și să fie în situația de a putea reveni oricând în tenis, în urma deciziei de la TAS, care arată că românca și-a ispășit penalizarea în iulie 2023.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!