Halep, interviu amplu: proba în afara regulilor, Mouratoglou şi-a asumat

Ultima actualizare:

Simona Halep a vorbit pe larg, joi, despre situația în care se află, după ce a primit vestea îmbucurătoare de la Tribunal de Arbitraj Sportiv (TAS) din Elveția, Lausanne, că poate reveni oricând pe terenul de tenis. Șanse mari sunt ca acest lucru să se petreacă chiar la Miami, în turneu programat între 17 și 31 martie. 

Simona Halep poate reveni în tenis chiar luna aceasta (FOTO: EPA)
Simona Halep poate reveni în tenis chiar luna aceasta (FOTO: EPA)

Într-o discuție purtată cu Antena 3 CNN, românca a făcut o incursiune în timp și a povestit cum a trăit dificila perioadă, de la testarea sa pozitivă, până la suspendarea provizorie și primirea deciziei de la Agenția Internațională pentru Integritatea tenisului (ITIA), care îi dictase o pedeapsă de patru ani în afara „sportului alb”. 
Sportiva originară din Constanța a povestit că, în momentul în care a aflat că a fost suspendată patru ani, a fost ca şi cum „a venit un tunel, în care n-am mai văzut nicio lumină”, încadrând situația legată de prezenţa substanţei interzise în suplimentul pe care l-a luat drept „neglijenţă din partea echipei” și „ghinion”. Halep a menționat că Patrick Mouratoglou şi-a asumat responsabilitatea asupra cazului său, încă din octombrie 2022.
Vorbind despre cealaltă acuzație, legată de paşaportul biologic, bazată pe o probă de sânge din septembrie 2022, tenismena s-a declarat şocată de faptul că s-a văzut că laboratorul din Bucureşti nu a respectat regulile: „Dezamăgirea este enormă, însă eu sunt o persoană care nu se răzbună. Emoţional eşti complet distrus. Nu simt nici ură, nici înverşunare”.
Românca a avut parte, însă, de susținere din partea sponsorilor ei, care au crezut în ea și i-au rămas alături, ca în cele din urmă TAS să îi dea dreptate și să consemneze „cea mai mare victorie a vieţii sale”

Cum a trăit aflarea veștii de suspendare pentru patru ani

„A fost un an foarte greu şi am ţinut foarte mult în mine. La momentul acela, când am spus că m-am simţit trădată, aveam multe gânduri. Aşa m-am simţit, în momentul acela, pentru că ştiam că n-am făcut nici greşit. Ce simt eu pentru tenis era prea departe ca să merg cu gândul măcar să fac aşa ceva”, a rememorat fosta lideră a tenisului mondial feminin, care a povestit și cum a simțit momentul în care și-a aflat sancțiunea de excludere vreme de patru ani din tenis: „Era la ora 18.00, stăteam toţi în living şi aşteptam cu sufletul la gură decizia. Când a venit era linişte totală. Parcă a venit un tunel, în care n-am mai văzut nicio lumină. Am avut un moment, în care m-am gândit că s-ar putea să se termine totul... Aveam senzaţia că nu o să pot să dovedesc, pentru că este un sistem care parcă nu vrea. Dar nu mi-am pierdut speranţa. Părinţii mei m-au învăţat că binele învinge întotdeauna şi binele e important”.
Ușor, însă, nu a fost: „Prima dată, în octombrie, în 2022, mi-am făcut echipa de avocaţi şi am făcut orice, toate camerele video, unde am fost, cu cine am stat. Nu credeam în răutate, a fost foarte greu pentru mine să accept că cineva îmi poate face rău fără motiv. Primul gând ăsta a fost, că cineva a contaminat. Avocaţii mei au spus că sunt foarte multe de cazuri de contaminare la suplimente”, a mai spus fostul lider WTA.

Întreaga situație, pornită de la „neglijență” și „ghinion”

De altfel, potrivit lui Halep, echipa de la Academia Mouratoglou, la care se antrena pe atunci, și-a asumat întreaga responsabilitate: „Când mi-au recomandat acest supliment, am întrebat de multe ori dacă au fost testate şi sunt sigure. Nu m-am gândit niciodată că pot să trec printr-o asemenea nedreptate! Mai mult de atât poate că ar fi trebuit să fac. Am avut încredere şi le-am luat. Neglijenţă şi ghinionul meu. Neglijenţă din partea echipei, pentru că nu au verificat cum ar fi trebuit. Dar şi o întâmplare, ghinion. Sunt convinsă că nu au făcut-o cu intenţie rea. E pur şi simplu o greşeală. Şi-a asumat, din octombrie 2022, Mouratoglou. Toţi cei de la academie au semnat formulare că ei mi-au recomandat aceste suplimente”.
Situația pare un cumul de factori nepotriviți, românca lămurind și cum a fost cu proba de sânge: „După șase-șapte luni au venit şi au spus că sângele meu este în neregulă. Când înainte toate testele au fost negative.... A fost atât de şocant, încât nici n-am realizat! La tribunal, în documentul arătat pe ecran era steagul României şi în dreapta Bucureşti, România. A fost un şoc pentru mine să ştiu că proba din Bucureşti a fost testată neţinând cont de reguli. Au fost două ore şi ceva, în care sângele meu a stat la temperatura nepotrivită. Chiar şi aşa, proba mea de sânge a fost în valori normale! Şi tribunalul a fost surprins. Eu mi-am exprimat dezamăgirea că o carieră poate fi distrusă prin neglijenţă, prin rea-voinţă. Am fost foarte dezamăgită şi sunt foarte dezamăgită. Nu cer să fiu favorizată, dar ţin foarte mult să se respecte nişte reguli, să fiu testată aşa cum trebuie”.

„Absolut nimeni nu a venit să-și ceară scuze, după decizia TAS”

Simona Halep a precizat că dezamăgirea este enormă, dar nu este o persoană răzbunătoare. “Dezamăgirea este enormă, însă eu sunt o persoană care nu se răzbună. Am acceptat tot ce se întâmplă, s-a dovedit că nu există urmă de dopaj în sângele meu. Sper să nu se mai întâmple niciodată cu un sportiv aşa ceva, emoţional eşti complet distrus. La un moment dat mi-am pierdut încrederea în bine. Dar venind decizia corectă mi-a dat un boost de energie. Nu simt nici ură, nici înverşunare. Cred că acolo, la sânge, a fost ceva ciudat”.
Pentru prima dată, de la izbucnirea acestui episod, Halep a comentat și comentariile sportivilor care au spus că este trișoare: „Am rămas fără cuvinte la început şi am spus că este doar invidie. Îmi pare rău că, atunci când o persoană este sus, toată lumea este foarte bine, dar când este jos, o distruge. A durut foarte tare! Vor rămâne urme pentru totdeauna, dar sunt bine, sunt împăcată şi înţeleg invidia unora. Le-aş mulţumi, pentru că m-au motivat să lupt, m-am împins să arăt adevărul. Le-aş mulţumi mult mai mult, însă, celor care au crezut în mine 100% şi m-au susţinut. Chiar dacă au fost foarte multe jigniri, niciodată în această perioadă n-a venit cineva personal în faţa mea să îmi spună ceva negativ. Și absolut nimeni nu a venit să-şi ceară scuze, după anunţul TAS...”.

„Am iertat, dar nu poți să uiți...”

Per total, Halep numește întreaga perioadă drept ceva „cumplit”: „Un an şi jumătate greu de explicat... Se putea face mai bine, să se verifice acele suplimente mult mai bine. Dar e omeneşte să greşim, în viaţă trebuie să iertăm. Am iertat. Nu poţi să uiţi anumite traume...”.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat, marţi, reducerea suspendării Simonei Halep de la patru ani la nouă luni. Conform TAS, perioada de suspendare a româncei a expirat la 6 iulie 2023, adică în urmă cu opt luni. Însă abia acum fostul lider WTA poate reveni în competiţii.
Reamintim că Halep a câștigat apelul făcut la TAS, care a redus la nouă luni suspendarea româncei din tenis, de la patru ani, atât cât „dictase” inițial Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Suspendată provizoriu încă din toamna lui 2022, în cele din urmă, la mijlocul lunii septembrie, Halep a primit verdictul în procesul ei și a fost exclusă pentru patru ani din tenis, în baza a două încălcări ale regulamentului antidoping, respectiv utilizarea unei substanțe interzise și suspiciunea că ar fi utilizat metode sau substanțe interzise, pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic. Inițial, perioada de suspendare ar fi durat până pe 6 octombrie 2026, iar Halep a dat în judecată firma producătoare a suplimentelor pe care le-a luat, ca în cele din urmă să obțină reducerea pedepsei și să fie în situația de a putea reveni oricând în tenis, în urma deciziei de la TAS, care arată că românca și-a ispășit penalizarea în iulie 2023.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Minge, Getty Images jpg
Atletico Madrid (EPA) jpg
Neymar (Getty Images) jpg
Aryna Sabalenka si Iga Swiatek (EPA) jpg
Leo Messi (EPA) jpg
Costel Galca (Sportpictures) jpg
Scoala de fotbal rapid   SOS Satele Copiilor jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net