Replica laboratorului antidoping, după ce Halep a spus că i-au distrus cariera
După declarațiile din primului interviu amplu al Simonei Halep, de la izbucnirea episodului de dopaj, care „i-a furat” un an și jumătate din carieră, Laboratorul de Control Antidoping din România și-a oferit punctul de vedere, răspunzând la acuzele că proba de sânge care i-a fost prelevată româncei la Bucureşti ar fi fost păstrată fără a se respecta regulile.
Insituția susține că probele de sânge prelevate de la Simona Halep ar fi fost păstrate la temperaturile standard stabilite de către organismele internaţionale. „Recepţia şi analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematologici şi a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepţia în laborator şi până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea şi predarea documentaţiei laboratorului către APMU şi ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Antidoping, ale Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi a documentelor complementare emise de AMA/WADA”, se arată în comunicatul postat pe site-ul laboratorului.
Totodată, reprezentanţii laboratorului din Bucureşti au declarat că numele româncei nu ar fi fost cunoscut de către angajaţii care au analizat probele respective: „APMU (Unitate de Management a Paşaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator şi a validităţii probelor paşaportului în numele custodelui paşaportului sportivului. Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU. Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al paşaportului sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Antidoping, Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnişoarei Simona Halep”.
Poate reveni oricând pe terenul de tenis
Conform prevederilor Codului Mondial Antidoping şi a documentelor complementare, Autorităţile de Testare (TA) au responsabilitatea de a planifica testările doping, Autorităţile de Recoltare (SCA) au responsabilitatea de a recolta probele, de a le transporta şi preda laboratoarelor de control doping acreditate de AMA/WADA, iar Autorităţile de Gestionare a Rezultatelor (RMA) au responsabilitatea gestionării rezultatelor analizelor de control doping şi a încălcărilor non-analitice ale reglementărilor antidoping”, se mai arată în comunicatul instituției.
Reamintim că Halep a câștigat apelul făcut la TAS, care a redus la nouă luni suspendarea româncei din tenis, de la patru ani, atât cât „dictase” inițial Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) și poate reveni oricând pe terenul de tenis. Suspendată provizoriu încă din toamna lui 2022, în cele din urmă, la mijlocul lunii septembrie, Halep a primit verdictul în procesul ei și a fost exclusă pentru patru ani din tenis, în baza a două încălcări ale regulamentului antidoping, respectiv utilizarea unei substanțe interzise și suspiciunea că ar fi utilizat metode sau substanțe interzise, pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic. Inițial, perioada de suspendare ar fi durat până pe 6 octombrie 2026, iar Halep a dat în judecată firma producătoare a suplimentelor pe care le-a luat, ca în cele din urmă să obțină reducerea pedepsei și să fie în situația de a putea reveni oricând în tenis, în urma deciziei de la TAS, care arată că românca și-a ispășit penalizarea în iulie 2023.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!