Verdict schimbat în cazul de dopaj al Simonei Halep. Americanii lansează o ipoteză-șoc
Cazul de dopaj Simonei Halep, care peste două zile împlinește 32 de ani, pare să meargă pe drumul corupției. Jucătoarea din România a primit 4 ani suspendare de la ITIA, pentru că a consumat substanțe interzise.
Jurnaliștii de la Sports Illustrated lansează o ipoteză șoc verdictul experților a fost schimbat după ce aceștia au aflat identitatea jucătoarei. Americanii citează, totuși, o sursă din anturajul Simonei Halep.
Această informație a venit din partea unei persoane care este în echipa lui Halep și care a explicat că acest detaliu va fi prezentat mai departe, ca parte a apărării sale.
Răzbunare, dar din ce motiv
„Am luat legătura cu un membru al echipei Halep săptămâna trecută. Ca parte a apărării sale, aceasta va susține că doi dintre membrii tribunalului ar fi fost, se pare, pregătiți să o exonereze pe sportivă pe baza faptelor și a forței probelor.
Apoi au descoperit identitatea lui Halep și și-au schimbat efectiv votul, transformând-o în vinovat. Dacă este adevărat, acest lucru este, evident, profund îngrijorător și ar reprezenta o adevărată corupție.
Dar acest lucru forțează bunul simț, dacă nu chiar credulitatea. Există probleme de integritate aici. Există probleme de responsabilitate. Acești doctori și profesori își vor risca reputația din cauza unei răzbunări împotriva unui jucător de tenis român, de 31 de ani, apreciat și fără controverse înainte de acest episod”, au scris jurnaliștii de la Sports Illustrated.
Avertismentul unui expert în cazul Halep: „Rămâi o persoană coruptă, rea, trișoare”
Un expert antidoping vine în întâmpinarea situației pentru care trece Simona Halep, după ce românca a fost suspendată patru ani din tenis pentru dopaj, în urma rezultatelor analizelor sale. Omul care lucrează pentru o universitate din Scoția a tras în semnal de alarmă, susținând sportivii care se regăsesc în cazuri similare cu al româncei.
„Problema pentru mine este structura antidoping, această politică de toleranță zero și răspundere strictă. Mai exact, dacă există un test pozitiv, sunteți responsabil, indiferent cum s-a ajuns acolo.
Dacă există posibilitatea ca un supliment să fi fost contaminat? Da, desigur și știm că au loc, frecvent, astfel de contaminări. O mare parte din această retorică sportivă este aceea că oricine testat pozitiv este «pictat» cu aceeași pensulă. Deci, dacă nu a fost nimic intenționat, nu contează și rămâi în continuare oribil, corupt moral, o persoană rea, un sportiv teribil și un trișor. Există o nuanță mult mai importantă decât atât.
„O mulțime de substanțe interzise nu au fost cercetate temeinic”
Te-ai uitat pe listă (n.r. cea cu substanțe interzise), în ultima vreme? Este uriașă și sunt substanțe care nici măcar nu sunt enumerate acolo și sunt incluse în aceste categorii. Dacă ești sportiv și nu ai o diplomă în chimie, acest lucru poate fi foarte greu de înțeles. Concentrațiile minuscule pe care le pot detecta ar putea să nu aibă niciun rol funcțional în organism. Din punct de vedere fiziologic, nu e nicio diferență dacă le au sau nu. O mulțime dintre substanțele interzise nu au fost, cu adevărat, cercetate temeinic. Deci nu știm dacă este un caz de contaminare, este doar toleranță zero! Care este pragul pentru Roxadustat? Unde sunt datele și informațiile care ne spun la ce nivel apare îmbunătățirea performanței sportivilor?”, a punctat April Henning pentru frontline.com, potrivit „Prosport”, specialistul militând pentru schimbarea legislației din tenis.