Stadionul Giulești le dă amintiri plăcute fotbaliștilor români

Ultima actualizare:

Selecționata lui Edi Iordănescu va disputa următoarele două meciuri de pe teren propriu acolo unde a cunoscut unul dintre cele mai mari rezultate ale sale, o victorie categorică, în 2004, în fața Germaniei – pe Stadionul Giulești. Cu o altă generație și pe o arenă cu totul nouă, inaugurată anul trecut, tricolorii vor întâlni Finlanda (sâmbătă, 21.45) și Muntenegru (14 iunie, 21.45).

image

Naționala nu e străină de arena giuleșteană, de-a lungul ultimelor opt decenii disputând pe vechiul stadion 12 meciuri, bilanțul consemnând patru victorii, șase înfrângeri și două egaluri. Înapoi în timp, naționala României juca primul său meci în Giulești, în 1943, de altfel și singura partidă din acel an. Pe atunci, într-un amical cu Slovacia, țara noastră reușea să obțină o remiză, 2-2. Patru ani mai târziu, stadionul Rapidului avea să găzduiască patru confruntări ale României, toate fără victorie pentru „tricolori”: remiza din amicalul cu Polonia a fost cea mai fericită (0-0), în rest „capitulând” în fața Ungariei (0-3) și Iugoslaviei (1-3) în Cupa Balcanică și fiind învinși categoric de Cehoslovacia într-un amical. 1948 avea să fie, însă, un an mai bun: pe atunci, România câștiga două dintre cele trei meciuri disputate în Giulești, contând pentru Cupa Balcanică: cu Cehoslovacia (2-1) și Bulgaria (3-2), pierzând doar cu Albania (0-1).

În 2004, România învingea Germania cu scorul de 5-1

Istoria ne arată, apoi, o pauză  de peste cinci decenii, naționala revenind sub Podul Grant abia în 2004 – un an excelent, de altfel, de atunci datând două victorii prolifice: un 5-1 în amicalul cu Germania și 2-1 cu Finlanda, cel din urmă contând pentru calificările la Campionatul Mondial din 2006. Revenind la duelul cu nemții, acela avea să dăinuiască drept una dintre cele mai mari victorii ale României din toate timpurile. Eroii noștri au fost, atunci, Dănciulescu (autor a unei duble), Pleșan, Raț și Caramarin, care au marcat, fiecare, câte un gol. Până la acea vreme, Germania câștigase nu mai puțin de trei Campionate Mondiale (1954, 1974 și 1990). În acel amical, naționala aliniată de Anghel Iordănescu a arătat tot ceea ce-și doresc și suporterii săi de astăzi: dorință, determinare și unitate.

Un an mai târziu, sub privirile spectatorilor din Giulești, România avea să piardă meciul cu Olanda, din calificările pentru Campionatul Mondial din 2006, 0-2. Și, în cele din urmă, ultimul meci disputat de prima reprezentativă datează din 2011, când țara noastră învingea în grupele EURO 2012 Bosnia și Herțegovina, cu un categoric 3-0. Pe atunci, România se califica la ultimul său Campionat European – apoi, la ediția din 2020, deși a fost țară gazdă, n-a reușit să-și asigure prezența în competiție.

Revenind spre zilele noastre, acum, România încă mai speră la un rezultat notabil în Liga Națiunilor, care ar putea reprezenta un bilet de calificare la EURO 2024. Totuși, moralul nu este grozav – deocamdată, selecționata lui Edi Iordănescu a pierdut cele două meciuri disputate și este pe ultimul loc în grupă, având totuși avantajul următoarelor două partide pe teren propriu. Reamintim că meciurile din Liga Națiunilor asigură trei locuri la următorul EURO pentru echipele care n-au reușit să se califice din preliminarii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net