I-a surâs norocul: România are adversare accesibile spre EURO 2024

Duminică, la prânz, România și-a aflat soarta pentru drumul pe care speră să-l parcurgă cu bine, spre EURO 2024, care se va desfășura în Germania. Delegația României a făcut deplasarea până la Frankfurt, să vadă dacă norocul îi va surâde sau nu. Și i-a surâs - selecționata lui Edi Iordănescu are parte de adversare pe care le poate depăși.

România a avut noroc la tragerea la sorți (FOTO: Sportpictures)
România a avut noroc la tragerea la sorți (FOTO: Sportpictures)

Din fericire, țara noastră a evitat adversare puternice, precum Anglia, Franța, Italia, Spania sau Portugalia și a picat în grupă cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.

Se poate spune că fostul mare fotbalist german Jürgen Klinsmann, care făcea legea în sportul mondial al anilor '90, a fost talismanul de care țara noastră avea nevoie, el fiind  cel care a extras numele României din urna în care a fost repartizată.

20 de echipe se vor califica mai departe

La evenimentul de la Frankfurt au fost incluse 53 dintre cele 55 de naţionale, dat fiind că Germania este calificată automat din postura de țară organizatoare, iar Rusia este interzisă în competiție. În urma tragerii la sorţi, s-au conturat șapte grupe de câte cinci echipe şi trei grupe de câte șase.

Regula spune că primele două echipe din fiecare grupă își asigură prezența la EURO 2024, iar alte trei formații îşi vor câştiga locul la turneul final, în urma play-off-ului din Liga Naţiunilor, unde România a încheiat grupa sa pe ultimul loc. Mai departe, urmează ca partidele din preliminariile EURO 2024 să se dispute, anul viitor, în perioada martie-noiembrie.

Mandatul lui Edi Iordănescu, tumultos

De altfel, calificarea la EURO 2024 este obiectivul din mandatul lui Edi Iordănescu, acesta primind OK-ul pentru a continua, în ciuda rezultatelor slabe din Liga Națiunilor, unde țara noastră a fost codașa grupei sale. După ce a preluat naționala, la începutul acestui an, coordonatorul primei reprezentative a avut, până acum, ocazia să testeze echipa în două amicale, unul pierdut cu Grecia (0-1) și unul încheiat egal cu Israel (2-2).

Apoi, primele meciuri oficiale au fost în grupele Ligii Națiunii, unde România a încheiat pe ultimul loc. A reușit, totuși, două victorii – una chiar împotriva liderului grupei, Bosnia și Herțegovina, a scos un egal și a pierdut trei meciuri.

Edi Iordănescu încearcă „să resusciteze” naționala (FOTO: Sportpictures)
Edi Iordănescu încearcă „să resusciteze” naționala (FOTO: Sportpictures)

Săptămânile trecute, Edi Iordănescu puncta că este nevoie de o reconfirmare oficială din partea FRF despre continuarea sa la națională, după prestația din grupele Ligii Națiunilor – iar aceasta nu a întârziat să apară: de la directorul tehnic Mihai Stoichiță, până la președintele FRF Răzvan Burleanu, rând pe rând, oficialii federației și-au verbalizat sprijinul față de Edi Iordănescu.

EURO 2024 este programat să de dispute în perioada 14 iunie-14 iulie 2024, ultimul act fiind programat pe 14 iulie 2024.

„Este momentul să ne ridicăm nivelul”

Selecționerul s-a arătat rezervat, după tragerea la sorți, punctând că adversarii sunt, mai curând, echilibrați. „Nu pot să mă pronunț dacă grupa este accesibilă, dar pot spune că privim cu încredere și cu optimism. E o grupă din care poți aduna puncte, dar poți și să pierzi. E o grupă echilibrată. Elveția pare cea mai completă echipă, pe care o cunoaștem destul de bine. Va urma o perioadă complexă de monitorizare, analiză, dar în linii mari cunoaștem echipele și parcursul lor din ultima perioadă.

Este momentul să ne ridicăm nivelul, să ne capacităm și lucrurile bune din ultima perioadă, în special de la acțiunea din septembrie, să le ducem la alt nivel, să păstrăm ce a fost bine, să continuăm dezvoltarea și să arătăm o mentalitatea solidă. Fiecare joc în parte - este totuși, o grupă echilibrată - trebuie să-l pregătim cât mai atent, să fim eficienți și să adunăm puncte. Toți privim cu speranță spre EURO”, a declarat selecționerul pentru PrimaTV.

Grupele din preliminariile EURO 2024

Grupa A: Spania, Scoția, Norvegia, Georgia, Cipru
Grupa B: Țările de Jos (Olanda), Franța, Irlanda, Grecia, Gibraltar
Grupa C: Italia, Anglia, Ucraina, Macedonia de Nord, Malta
Grupa D: Croația, Țara Galilor, Armenia, Turcia, Letonia
Grupa E: Polonia, Republica Cehă, Albania, Insulele Feroe, Moldova
Grupa F: Belgia, Austria, Suedia, Azerbaidjan, Estonia
Grupa G: Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Lituania
Grupa H: Danemarca, Finlanda, Slovenia, Kazahstan, Irlanda de Nord, San Marino
Grupa I: Elveția, Israel, România, Kosovo, Belarus, Andorra
Grupa J: Portugalia, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Luxemburg, Slovacia, Liechtenstein

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Achraf Hakimi (EPA) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
pep guardiola facebook jpeg
Dan Sucu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net