Ediția controverselor. Mondialul din Qatar și scandalul care „a zguduit” mapamondul

#CM Qatar 2022

Opt națiuni au reușit, de-a lungul aproape ultimului secol, să ridice deasupra capului Cupa Mondială de fotbal.

Qatar s-a luptat să participe pentru prima dată în competiție (FOTO: Getty Images)
Qatar s-a luptat să participe pentru prima dată în competiție (FOTO: Getty Images)

Brazilia, Germania, Italia, Argentina, Franța, Uruguay, Anglia și Spania sunt țările care, la un moment dat, au deținut supremația în „sportul rege”. Și, la începuturile competiției, în 1930, probabil nimic nu prevedea serie de scandaluri, care aveau să planeze asupra acestui fenomen sportiv. Căci cea de-a 22 ediție, care a început deja duminică, aduce în lumina reflectoarelor cea mai controversată versiune a acestei competiții. Pentru prima dată desfășurat la granița dintre toamnă și iarnă, Campionatul Mondial din Qatar este sinonim cu prima participare a acestei țări la cea mai tare competiție de fotbal din lume, dar și cea dintâi organizată în Orientul Mijlociu. De altfel, ediția din 2022 va fi capăt de drum pentru sistemul de 32 de echipe, pe viitor turneul cuprinzând 48. Lupta pentru trofeu nu a fost deloc stabilită întâmplător, fiind programată pe 18 decembrie, de altfel ziua națională a Qatarului.

Din momentul în care Qatar a fost desemnată de către FIFA organizatoarea Campionatului Mondial, suspiciunile uzuale de corupție au luat o cu totul altă turnură și a existat o desfășurare de forțe, în primvăra lui 2015 procurorii federali elvețieni desfășurând un dosar de corupție și spălare de bani, în ceea ce privește modalitatea de acordare a drepturilor de organizare pentru Campionatele Mondiale – atât cel din Qatar, cât și ediția trecută, desfășurată în Rusia. La scurt timp după deschiderea dosarului, existau rumori că dreptul Qatarului de a găzdui competiție va fi anulat. Totuși, lucrurile s-au aplanat, FIFA susținând că a desfășurat o investigație internă și, potrivit forului mondial,  nu ar fi fost nimic necurat.

Ar fi murit 6.500 de oameni implicați în organizarea CM Qatar 2022

Controversele legate de Qatar nu s-au oprit acolo, țara primind numeroase critici la nivel global, în legătură cu o serie de condiții neprielnice, la care ar fi fost suspuși muncitorii străini, implicați în pregătirea Cupei Mondiale, existând acuzații că ar fi suferit abuzuri și că s-ar fi încălcat drepturile omului. Anul trecut, zvonurile indicau că ar fi murit aproximativ 6.500 de muncitori străini, în timpul construirii stadioanelor, din pricina condițiilor improprii.

Deja în desfășurare, Campionatul Mondial își etalează forța pe opt arene, majoritate construite special în Doha sau în apropiere de capitala Qatarului, cele mai multe dintre ele urmând a fi demontate ulterior și trimise către alte meleaguri, care ar putea avea nevoie de stadioane. Și în acest caz se poate spune că FIFA „a închis ochii”, dat fiind că planul inițial prezentat de Qatar prevedea 12 stadioane. Totuși, despre Campionatul Mondial din Qatar se spune că ar fi cea mai scumpă ediție de până acum – presa internațională vehiculează o sumă aproximativă de 200 de miliarde de dolari, comparativ cu ediția trecută, din Rusia, 14 miliarde de dolari sau anterioara din Brazilia, 11,5 miliarde de dolari.  

Cine va găzdui următoarul turneu final

Primele informații despre ediția cu numărul 23 a Campionatului Mondial dezvăluie deja părțile organizatoare: Canada, Mexic și Statele Unite își vor împărți statutul de gazdă pentru turneul din anul 2026. Inițial, pentru această titulată se înscrisese și Maroc, însă aceasta din urmă nu a adunat suficiente voturi pentru a se califica. Campionatul Mondial din 2026 va fi revoluționat, sistemul fiind reorganizat sub forma de 48 de echipe, nu 32, ca până acum.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net