Cum arată cele opt stadioane de la Campionatul Mondial din Qatar

#CM Qatar 2022
Ultima actualizare:

Campionatul Mondial din Qatar va fi cel cu ediția a XXII-a, iar opt stadioane sunt gata să găzduiască 32 de echipe naționale din întreaga lume. Cele 64 de partide din programul competiției se vor disputa pe opt arene, cele mai multe dintre ele special construite pentru această ocazie. 

Stadionul 974 este localizat în Doha și este considerat unul dintre cele mai spectaculoase, fiind realizat din 974 de containere, numărul care coincide codului de telefonie pentru Qatar. Inițial, arena a avut denumirea de Ras Abu Aboud Stadium, iar lucrările ei au început în 2018, inaugurarea petrecându-se în 2021. Programul prevede să găzduiască șapte meciuri cu până la 40.000 de spectatori, iar după încheierea competiției, stadionul va fi completa demontat și părțile componenta vor lua calea spre alte destinații. 

Stadionul 974 (FOTO: Getty Images)
Stadionul 974 (FOTO: Getty Images)

Ahmad Bin Ali se află la aproximativ 20 de kilometri de capitala Qatarului și poate primi până la 40.000 de oameni, care vor fi aici pe parcursul a șapte confruntări. În restul timpului, stadionul este „acasă” pentru echipa Al Rayyan Sporting Club. Varianta actuală a stadionului a fost construită pe structura veche, după anul 2014, iar inaugurarea s-a petrecut la finele lui 2020. Construcția este decorată cu modele reprezentative acestei zone, în realizarea sa folosindu-se până la 80% din materiale din categoria celor reciclabile sau refolosite. 

Ahmad Bin Ali (FOTO: Getty Images)
Ahmad Bin Ali (FOTO: Getty Images)

Al Bayt va fi cel pe care se va desfășura ceremonia de deschidere a competiției, dar şi nouă meciuri, inclusiv primul de la Campionatul Mondial, care le va aduce față în față pe Qatar şi Ecuador, dar și unul dintre penultimele acte. Arena are o capacitate de 60.000 de locuri și este plasată la aproximativ 35 de kilometri de capitala Doha. Construirea a durat de la finele anului 2015 și până în luna noiembrie a lui 2021. Stadionul Al Bayt este gândit ca, după încheierea competiției, să se poată detașa de partea de sus, de aproximativ 32.000 de locuri, pentru a fi trimisă către alte meleaguri, iar ceea ce va rămâne va deveni un complex prevăzut cu un hotel și un centru de cumpărături.  

Al Bayt (FOTO: Getty Images)
Al Bayt (FOTO: Getty Images)

Al Janoub este locul din Al Wakrah, în apropiere de Doha, la 18 kilometri distanță, unde se vor juca șapte meciuri, sub privirile a 40.000 de oameni. Este prevăzut într-una din cele mai vechi zone locuite, unde se regăsesc situri arheologice și câteva obiective culturale, care vor întregi experiența participanților la această competiție. Lucrările pentru Al Janoub au ajuns la final în primăvara lui 2019, iar în 2020 a găzduit chiar finala Ligii Campionilor Asiei. Și în cazul acestuia, după încheierea Campionatului Mondial din Qatar, partea superioară a stadionului, de aproximativ 20.000 de locuri va fi redirecționată. 

Al Janoub (FOTO: Getty Images)
Al Janoub (FOTO: Getty Images)

Multe dintre stadioane vor fi demolate, după CM2022

Al Thumama se numără printre construcțiile noi, gândite special în vederea Campionatului Mondial, lucrările pentru el petrecându-se în perioada 2017-2021 și se află la 12 kilometri de Doha, de asemenea oferind spațiu pentru 40.000 de persoane, care vor veni aici pe parcursul a opt partide. După ce turneul din Qatar va ajunge la final, capacitatea arenei se va înjumătăți și va găzdui un hotel și o moschee.

Al Thumama (FOTO: Getty Images)
Al Thumama (FOTO: Getty Images)

Education City se găsește la șapte kilometri de Doha și în jurul lui se află campusuri de universități. Supranumită și „Diamantul din deşert”, arena are tot o capacitate de 40.000 de locuri, urmând să găzduiască opt partide. Construirea terenului a durat din 2014 până în 2020 și incredibil la această construcție este că faţada stadionului îşi schimbă coloristica, în funcţie de mişcarea soarelui în cursul zilei.

Education City (FOTO: Getty Images)
Education City (FOTO: Getty Images)

Khalifa International se află extrem de aproape de centrul orașului Doha, la cinci kilometri distanță și are, de asemenea, o capacitate de 40.000 de locuri. Stadionul datează încă din anul în 1976 și pentru Qatar este sinonim cu cele mai importante momente din istoria sportului în această țară, atât în fotbal, cât și în atletism. Pentru Campionatul Mondial s-au desfășurat lucrări de modernizare, în urma cărora capacitatea a fost mărită cu 12.000 de locuri, s-a adăugat iluminarea digitală şi a fost modelată o faţadă modernă, inaugurarea ei petrecându-se în anul 2017. Doi ani mai târziu, Khalifa International avea să găzduiască atât Campionatele Mondiale de atletism, cât şi finala Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA, în care Liverpool ridica trofeul deasupra capului. Dată fiind istoria sa, este singura arenă care nu urmează să fie demontată parţial sau total, odată cu finalizarea competiției.  

Khalifa International (FOTO: Getty Images)
Khalifa International (FOTO: Getty Images)

Stadionul Lusail Iconic are cea mai mare capacitate din rândul celor opt angrenate la Campionatul Mondial, acesta fiind prevăzut cu 80.000 de locuri și urmând să găzduiască un număr record de meciuri, 10, inclusiv finala competiției. Organizatorii turneului prezintă stadionul Lusail Iconic drept „bijuteria” Campionatului Mondial, iar designul este inspirat din jocul de lumini şi umbre. Construcția este prevăzută cu o serie de aspecte inedite: irigarea plantelor aşezate în jurul arenei se realizează cu apă reciclată, având capacitatea de a conserva cu peste 40% mai multă apă proaspătă, comparativ cu sistemele stadioanelor convenţionale. După turneul final se va încheia, amplasamentul va lua forma unor case, magazine, depozite, clinici medicale și chiar o școală, urmând ca terenul de fotbal să fie la dispoziția comunității. 

Lusail Iconic (FOTO: Getty Images)
Lusail Iconic (FOTO: Getty Images)

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net