Maroc, marea surpriză a Mondialului. Cine sunt fotbaliștii care au eliminat Spania

#CM Qatar 2022
Ultima actualizare:

Naționala Marocului a reușit să dea peste cap așteptările oricărui cunoscător al fotbalului, producând marea surpriză și eliminând, marți, prima reprezentativă a Spaniei de la Campionatul Mondial din Qatar, impunându-se cu 3-0 la loviturile de departajare. 

Maroc reușește să pună capăt traseului Spaniei la CM 2022 (FOTO: Getty Images)
Maroc reușește să pună capăt traseului Spaniei la CM 2022 (FOTO: Getty Images)

Dacă în cele 90 de minute regulamentare de joc tabela nu a văzut nicio modificare și n-au fost de ajutor nici reprizele suplimentare, marea bătălie s-a dat în timpul loviturilor de departajare. Aici, tot norocul pare că și-a concentrat atenția asupra Marocului, care a transformat trei din cele patru penaltiuri executate, în timp ce Spania a avut trei rateuri din tot atâtea lovituri. 

Cine sunt eroii Marocului la CM 2022

Primul care și-a trecut numele în dreptul celor care au transformat loviturile de departajare a fost Abdelhamid Sabiri, un mijlocaș ofensiv de doar 22 de ani, care evolueză în primul eșalon italian, fiind legitimat în prezent la Sampdoria. Cu cinci selecții și un gol la naționala Marocului, Sabiri a făcut parte din mai tânăra reprezentativă a Germaniei, fiind la naționala U21 a nemților, unde are fix aceleași cifre precum în tricoul ibericilor. 
Al doilea fotbalist care a transformat un penalti pentru Maroc a fost Hakim Ziyech, fotbalistul de 29 de ani care joacă pentru Chelsea. Deși cifrele lui Hakim Ziyech sunt mult mai impresionante, având 46 de apariții și înscriind de 19 ori pentru Maroc, interesant este că și Hakim Ziyech s-a format la naționalele de tineret din altă țară, făcând parte din reprezentativele Olandei la categoriile de vârstă U19, U20 și U21. 
Dacă Badr Benoun a trimis mingea pe lângă poarta Spaniei, ultimul care și-a trecut numele în dreptul victoriei Marocului a fost Achraf Hakimi, jucătorul de 24 de ani al lui Paris Saint-Germain, cu prezențe exclusiv la naționala Marocului, atât la U20, cât și U23.
Spania a ratat, rând pe rând, prin Pablo Sarabia și Carlos Soler, ambii legitimați la Paris Saint-Germain și Sergio Busquets, de la FC Barcelona.

Pentru Spania, este un scenariu „negru” care se repetă - campioana mondială din 2010 a părăsit Cupa Mondială la fel, în urmă cu patru ani, doar că atunci era eliminată în optimi de Rusia, tot la loviturile de departajare (3-4).
De cealaltă parte, prin succesul său în fața Spaniei, Maroc se înscrie într-un top demn de invidiat, devenind a patra țară africană care își asigură prezența tocmai până în sferturile de finală ale unui Mondial, unde va întâlni Portugalia, care la rândul său a învins Elveția cu 6-1. De-a lungul istoriei competiției, doar Camerun, Senegal și Ghana reușiseră un traseu atât de avansat, în 1990, 2002 și 2010. În acest moment, se cunosc toate echipele calificate în sferturile de finală: Anglia, Argentina, Brazilia, Croația, Franța, Olanda, Maroc și Portugalia. Programul și rezultatele de la CM Qatar 2022 sunt disponibile aici.

Spania, de patru ori mai valoroasă decât Maroc

Reușita Marocului este cu atât mai mare, cu cât inclusiv valoric este mult sub lotul Spaniei: ibericii sunt de aproape patru ori mai valoroși decât naționala care i-a eliminat, cu o estimare a lotului de 877 de milioane de euro versus 241 de milioane de euro. Cel mai valoros jucător din prima reprezentativă a lotului marocan este chiar unul dintre marcatorii serii de marți, Achraf Hakimi, a cărui cotă atinge 65 de milioane de euro. Comparativ, în echipa antrenată de Luis Enrique, lider în clasamentul celor mai valoroși fotbaliști este tânărul mijlocaș al Barcelonei, Pedri, care atinge 100 de milioane de euro. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Simona Halep (EPA) jpg
Darius Olaru (stanga) si Cosmin Matei (Sportpictures) jpg
Simona Halep si Paula Badosa (EPA) jpg
Trabzonspor Fenerbache (X, Twitter) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Adrian Mutu, Sportpictures jpg
Carlos Alcaraz, Getty Images jpg
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net