Mondialul schimbărilor. Ce capete „au picat”, după Campionatul din Qatar

#CM Qatar 2022
Ultima actualizare:

Deși încheiat de câteva săptămâni, încă se mai vorbește despre Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Dacă în cazul Argentinei obținerea trofeului a fost ca un gir pentru rămânerea selecționerului Lionel Scaloni la prima reprezentativă sud-americană, în privința celorlalte participante au existat schimbări.

Louis van Gaal renunță la naționala Olandei, din motive de sănătate (FOTO: Getty Images)
Louis van Gaal renunță la naționala Olandei, din motive de sănătate (FOTO: Getty Images)

Cealaltă finalistă, Franța, a anunțat abia zilele trecute ce strategie va aborda, în continuare, după ce a pierdut în ultimele clipe lupta pentru cea mai râvnită cupă din lume. Federația din Hexagon „pune toți banii” în continuare pe Didier Deschamps, fostul fotbalist ocupându-se de „cârma” naționalei sale de 11 ani și urmând să o mai aibă pe mână minimum încă până în 2026. Ușor de înțeles, dacă ne gândim că, sub conducerea sa, Franța a cunoscut din nou succesul, cucerind Cupa Mondială din 2018 și Liga Națiunilor din 2021 și ajungând până în ultimul act la EURO 2016 și CM 2022.

Nici ocupantul băncii tehnice ale medaliatei de bronz, Croația, n-ar avea de ce să-și facă griji. Zlatko Dalić își continuă misiunea începută din 2017, sub îndrumarea sa naționala reușind să repete performanța din 1998, de la Cupa Mondială din Franța, atunci când a încheiat pe locul al treilea, după ce, ediția trecută a Mondialului, a luat „argintul”, cedând în fața selecționatei lui Didier Deschamps.

Marocul, în mijlocul unui scandal, înainte de CM 2022

În cazul Marocului, marea revelație a competiției din Qatar, în jurul naționalei a plutit tensiunea încă dinainte de Mondial, fostul selecționer „tunând” și „fulgerând”. Vahid Halilhodžić, la cei 70 de ani ai săi, a fost demis cu doar câteva luni înainte de Mondial, declarând: „Mi-au luat mândria. Nu pot să uit asta, nici să-i iert. Pentru că ar fi trebuit să fie şi momentul când eu îmi iau adio de la cariera de antrenor”. Așa că laudele pentru reușita istorică - prima echipă africană, care a atins semifinalele unui Mondial, trecând chiar de Spania și Portugalia - le-a cules franco-marocanul Walid Regragui.

Una dintre schimbările dramatice a avut loc, însă, în rândul Olandei. La cei 71 de ani ai săi, selecționerul Louis van Gaal a spus, spre finele lui decembrie, că va părăsi postul de selecționer. Omul, care se afla la al treilea mandat, a ocupat această funcție timp de 16 luni, cel mai probabil renunțând din pricina luptei pe care o duce împotriva cancerului la prostată, despre care a anunțat în luna aprilie. Misiunea sa va fi continuată de Ronald Koeman, care revine la naționala Olandei, după ce și-a încheiat socotelile cu FC Barcelona. La Mondialul din Qatar, Olanda a fost eliminată de Argentina.

Nici Brazilia nu va continua în aceeași formulă ca până acum, Tite anunțând că renunță la post, după eliminarea în sferturi în fața Croației. Astfel, antrenorul a încheiat o aventură de șase ani și jumătate pe banca tehnică a sud-americanilor, perioadă în care a câștigat Copa America în 2019, și a ajuns în semifinalele Campionatului Mondial în două rânduri, în 2018 și în 2022.

Cristiano Ronaldo are un nou antrenor la națională, după CM Qatar 2022

Deși „a predat” armele în fața Franței, încă din sferturi, Anglia mizează în continuare pe Gareth Southgate, confirmat cel puțin până după EURO 2024. În mandatul său, Anglia a ajuns în semifinalele Cupei Mondiale din 2018, iar la EURO 2020, a jucat finala competiției, chiar pe Wembley, cedând în fața Italiei.

Tot în sferturi și-a luat adio de la competiție și Portugalia, fiind învinsă de Maroc și despărțindu-se de selecționerul Fernando Santos. Ipostaza de lider îi revine, de acum, lui Roberto Martínez, care la cei 49 de ani ai săi va rămâne cel puțin până în 2025. Anterior, a mai pregătit selecționata Belgiei, pe care a adus-o pe podium, pe locul trei, la Mondialul din 2018, din Rusia.

Spania a fost una dintre marile surprize negative ale competiției, părăsind încă din optimile din Qatar. Eșecul n-a rămas fără ecou și Luis Enrique a fost demis, în locul său venind Luis de la Fuente, în vârstă de 61 de ani, care ocupa anterior postul de selecționer la Spania U21. Și nici Polonia nu a fost mai veselă, după eliminarea din optimi, astfel, aceasta întregind lista reformelor și renunțând la Czesław Michniewicz, cu toate că preluase naționala abia la începutul lui 2022.

României îi rămân speranțele

Rămasă pe dinafară la Mondial, România speră măcar la EURO. Căci norocul i-a surâs și a evitat adversare dificile, precum Anglia, Franța, italia, Spania sau Portugalia. În schimb, selecționata lui Edi Iordănescu va da piept cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra. Partidele din preliminarii vor avea loc în perioada martie-noiembrie 2023, din fiecare grupă urmând să se califice primele două clasate. EURO 2024 este programat să de dispute în perioada 14 iunie-14 iulie 2024, ultimul act fiind programat pe 14 iulie 2024.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
romania mondiale jpg
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net