Tot ce nu te-ai gândit să cauți: curiozități și recorduri la Campionatul Mondial

#CM Qatar 2022
Ultima actualizare:

Ediția cu numărul 22 a Campionatului Mondial „sparge” toate normele știute, până acum, în competiție.

Brazilia deține cele mai multe titluri (FOTO: Getty Images)
Brazilia deține cele mai multe titluri (FOTO: Getty Images)

Qatarul va găzdui o versiune cu totul inedită, dat fiind faptul că se desfășoară pentru prima dată altcândva decât vara, între 20 noiembrie și 18 decembrie. Judecând după parcursul de-a lungul deceniilor, Brazilia conduce în topul favoritelor la CM Qatar 2022, deținând cele mai multe titluri, nu mai puțin de cinic, având totodată și cele mai multe participări la turne finale, 21.
Sud-americanii se remarcă în mod categoric și când vine vorba despre cele mai multe meciuri disputate, 109, sud-americanii fiind și selecționata cu cele mai multe victorii, 73, cele mai multe goluri, 229, cele mai multe finale consecutive, trei. Germania este singura reprezentativă care reușește „să mai pună probleme” Braziliei, nemții fiind lideri la numărul de finale disputate, opt, din care au câștigat jumătate și egalând selecționata sud-americană la finalele jucate consecutiv și la numărul de partida desfășurată all-time la Campionatele Mondiale.

Canada, zero goluri în toată istoria. Va îndrepta recordul negativ la CM Qatar?

Nici Australia nu e străină de recorduri, în 1954 reușind cel mai mare scor și învingând Elveția cu 7-5. De-a lungul timpului, s-au remarcat însă și negativ câteva selecţionate, Canada nereușind să înscrie niciodată în istoria sa.
Campionatul Mondial din Qatar are șansa să surclaseze cel mai rapid gol văzut într-o finală de Cupă Mondială se petrecea în anul 1974, când olandezul Johan Neeskens înscria împotriva Germaniei de Vest, după doar un minut şi 27 de secunde, în vreme ce, la polul opus, se remarcă cel mai tardiv gol într-un ultima act, în dreptul căruia își trece numele englezul Geoff Hurst, care înscria în minutul 120, împotriva Germaniei de Vest, la ediţia 1966.

În ceea ce privește vârsta, cel mai tânăr jucător care a evoluat la Cupa Mondială a fost nigerianul Norman Whiteside, care la 17 ani şi 41 de zile juca împotriva Iugoslaviei, pe 17 iunie 1982, în vreme ce cel mai vârstnic fotbalist a fost egipteanul Essam El Hadary - la 45 de ani şi 161 de zile, acesta intra pe teren împotriva Coreei de Sud, în 2018. Comparativ, la Campionatul Mondial din Qatar, Youssoufa Moukoko, care îmbracă tricoul Germaniei și va împlini 18 ani chiar în ziua de începere a competiției, iar cel mai în vârstă este portarul Mexicului, Alfredo Talavera, care a împlinit 40 de ani, în toamnă. 

Pelé și Maradona, lideri absoluți

Cum Pelé nu se putea să lipsească din recordurile de la Campionatele Mondiale, brazilianul rămâne cunoscut și drept cel mai tânăr jucător care a evoluat într-un ultim act: se întâmpla la ediția din 1958, pe când avea 17 ani şi 249 de zile și intra pe teren împotriva Suediei. Pe de altă parte, cel mai vârstnic jucător care a evoluat într-o finală, italianul Dino Zoff, avea 40 de ani şi 133 de zile. Nici Diego Maradona nu absentează, argentinianul fiind căpitanul cu cele mai multe partide jucate, 16.

Printre recorduri și-a făcut loc un om care s-a implicat, de-a lungul vremii, în fotbalul românesc – fostul portar italian Walter Zenga, care a adunat 517 minute fără să primească vreun gol, lucru reușit la ediția din 1990. Și alți trei oameni se pot mândri pentru că au reușit să fie campioni mondiali și ca jucători, şi ca antrenori: brazilianul Mario Zagallo, germanul Franz și francezul Didier Deschamps.
Și selecționerii au meritele lor de necontestat: cel mai tânăr rămâne italianul Felipe Pascucci, care la doar 26 de ani şi 337 de zile, reușea la ediţia din 1934 să conducă naționala Argentinei, în vreme ce cel mai vârstnic selecţioner figurează germanul Otto Rehhagel, care la 71 de ani și 317 zile era selecționerul naţionalei Greciei, în 2010. Cu siguranță în istorie va rămâne selecţionerul Vittorio Pozzo, dat fiind faptul că a fost dublu campion mondial cu Italia, în 1934 şi 1938.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net